lördag 2 augusti 2014

Medan mörkret faller

Året är 1934 och mörkret håller på att falla över Europa, nazisterna har tagit makten i Tyskland och många intellektuella har lämnat landet. I Sverige har det precis gått igenom en lag om tvångssterilisering av så kallade sinnesslöa. I Uppsala hittas en högt uppsatt akademiker brutalt mördad på Anatomiska Institutet, en akademiker som även är en av landets ledande rasbiologer. Den som blir satt att lösa mordet är den egensinnige kommissarien Carl Hell vid Stadspolisen i Stockholm och till sin hjälp har han polissystern Maria Gustavsson.


Innan DN presenterade Medan mörkret faller som en av sommarens e-böcker som prenumeranter kan ladda ner så hade jag inte hört talas om boken. När jag läste om den så tyckte jag att den lät intressant och nu när jag läst den så tycker jag att det är en av de bästa deckarna som jag läst på väldigt länge. Jag har läst några historiska deckare genom åren och jag tycker att Anna Lihammer varit den som varit bäst på att väcka liv i gamla miljöer och skapa en känsla för hur det var. Det är en välskriven berättelse med en bra konstruerad mordgåta som inte spårar ur allt för mycket, även om boken inleds med ett brutalt mord berättat ut mordoffrets perspektiv. Det är helt klart en mycket lovande debut och det verkar som att det kommer fler böcker om Carl Hell och Maria Gustavsson i framöver, vilket jag ser väldigt mycket fram emot. 
Boken finns att ladda ner hos DN till den 5 augusti

2 kommentarer:

bloggbohemen sa...

Jag tyckte också att den var riktigt bra! Läste om den hos en annan bloggare och kände att det nog skulle kunna vara en bok för mig. Tur det finns boktips lite överallt! :)

Ewa K sa...

Har också läst den och gillade den.