söndag 8 mars 2015

Internationella kvinnodagen - Bloggsstafett


Dänna Psalmbok har jag fått till skänks af min husbonde Pehr Olof Son i Aspås och Böle Den 16 januari 1841

Dessa rader är antecknade av en Magdalena Pehrsdotter på insidan av pärmen till den psalmbok som hon en gång fick och som numera står i min bokhylla. För mig representerar Magdalena Pehrsdotter alla dessa bortglömda kvinnoöden som finns i historien. Troligtvis så arbetade hon som piga på bondgård och fick antagligen arbeta hårt. Eftersom psalmboken finns bevarad så är det inte helt otroligt att jag och Magdalena även är släkt med varandra, men jag har ingen aning om hur. Jag gjorde ett försök att ta reda på mer om henne, men utan födelsedatum är det näst intill omöjligt.

I en konstupplaga av nya testamentet från 1898 hittade jag några andra påminnelser om släkten genom ett par dödsannonser och ett väldigt svårtläst dokument på norska från 1828 (eller jag antar att det är på norska eftersom det är utfärdat i Verdal). Den ena annonsen är för en Kristina Larsson som när hon avled 1933 sörjdes man, barn och barnbarn. Den andra annonsen vittnar om vad som troligen var Kristinas största sorg i livet, den som berättar att hennes son Gustaf Emanuel Gunnarsson vid 20 års ålder omkommit vid torpedering i Engelska kanalen 4 december 1917, i slutet av första världskriget. Kristinas yngsta dotter Brita är min farfars mor och det är troligtvis hon som har sparat annonserna. Pappa säger att Brita många decennier efter lillebroderns död berättade om honom för barnbarnen, så det var en händelse som satte djupa sår. Jag hann aldrig träffa Brita som dog några år innan jag föddes (hennes man Oskar hann jag däremot träffa några gånger som väldigt liten), men enligt vad jag hört och förstått så var hon en redig kvinna av den gamla stammen som tog hand om hemmet och som verkar ha betytt en hel del för sina barnbarn.

Om hundra år när ingen längre kommer ihåg vem jag var (om inte syskonbarnen blir väldigt långlivade) så kanske någon kommande släkting hittar något som jag skrivit någonstans och undrar vem jag var.


Det här inlägget är en del av den bloggstafett som Kulturkollo ordnar med anledning av den internationella kvinnodagen. Här nedan finns länkar till alla bloggar som deltar i stafetten.

00.01 Kulturkollo
04.00 Fiktiviteter
08.00 Bokhyllad
09.30 Bokbabbel
11.30 JoS blog
12.30 Bakbokmat
14.30 Bokmania
15.00 enligt O
16.00 Tittelina

23.59 Kulturkollo

8 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

intressant kvinnoöde, 1917
Du får fortsätta bevara detta och föra vidare.

Lotten sa...

Sånt där får en ju verkligen att vilja släktforska!

tankar från mitt fönster sa...

Det är viktigt att de so minns tecknar ned det och ev kan man också släktforska. Fascinerande!

Bokskorpionen sa...

Så intressant och tänkvärt du skriver. Det är väldigt spännande att börja fundera på olika okända människoöden, t ex som du utifrån namnet i en psalmbok. Jag gillar att fundera över personerna på gamla bilder. Tack för ditt inlägg! :-)

C.R.M. Nilsson sa...

Intressant text! Det är verkligen en hisnande tanke på alla dessa okända människoöden och det väcker en nyfikenhet att ta reda på vilka dessa personer var.

http://tittelina.blogspot.com sa...

Spännande tankar! Känns i magen när jag läser din berättelse om kvinnorna.

Anonym sa...

Vilket intressant människoöde. Kul att ha såna skatter kvar.

Västmanländskan sa...

Så spännande!