måndag 22 juni 2015

Tematrio - Landsbygden

Den här veckan har Lyrans tematrio landsbygden som tema, vilket blir en kontrast till förra veckans Stockholmstema. Den här gången blev det inte bara ett landsbygdstema i min trio, utan mer specifikt en trio om den jämtländska landsbygden (jag är ju trots allt en äkta surjämte).

Till flickorna i sjön av Elin Olofsson – utspelar sig både i Östersund och ute på landsbygden i Gärningsberg (eller Offerdal som det heter i verkligen) där huvudpersonen Helena är uppväxt vid en liten insjö. Det är en stark berättelse där den jämtländska landsbygden beskrivs av länets senaste litterära stjärna.

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman – är en stark berättelse med en invävd deckarhistoria, här har den inflyttade Ekman verkligen lyckats fånga den jämtländska naturen och sinneslaget.


Vinter i paradiset av Ulf Lundell – utspelar sig till stor del i den jämtländska fjällvärlden i trakterna kring Åre och Storlien. Extra plus för att utgåvan i min bokhylla har en fin bild på framsidan som föreställer macken i Björnänge med Renfjället i bakgrunden. (Björnänge ligger strax utanför Åre och där har jag varit mycket så släkten har en stuga där)

10 kommentarer:

Mia Eggimann sa...

Känner till böckerna men jag har inte läst dem.

Robert W sa...

Kände inte till böckerna.
Och jag som har en fru som är född i Jämtland...

Sanna sa...

Kerstin Ekman har jag på läslistan för sommaren - hoppas att jag hinner med henne.

Joelinda sa...

Vilken fin trio! Den första ska jag läsa, den andra har jag läst, men inte den tredje. Kerstin Ekman är en av mina absoluta favoriter. Vilken fantastisk författarinna!

Hanneles bokparadis sa...

känner till men inte läst än.

Mrs Calloway sa...

fin trio! Kerstin Ekman läser vi i bokcirkeln i höst

Linda sa...

Inga jag känner till men låter som en fin trio:).

Boklysten sa...

Kerstin Ekman är den enda jag läst av böckerna i din trio.

Monika sa...

Funderade på att ta med Lundells bok, men jag hade ju med honom förra veckan :)

Åsa sa...

Kerstin Ekmans bok har jag läst av dessa tre.