tisdag 19 april 2016

Vad du tänker på när du tänker på Nederländerna

Den här helgen kommer ett helt gäng bokbloggare att åka till Amsterdam tillsammans med Breakfast Book Club, däribland Anna och Linda på Kulturkollo, som passande nog har Nederländerna som tema den här veckan. Jag kommer dock inte att följa med på den här resan (däremot så har jag lite annat inplanerat i slutet av veckan, mer om det kommer senare).

Veckans utmaning handlar om att dela tankar kring Nederländerna. Det kan handla om kultur eller något helt annat. Något du upplevt eller något du läst, sett eller hört.

Det har inte blivit att läst särskilt många böcker som utspelar sig i Nederländerna eller som är skrivna av författare därifrån, så jag tänker främst på de två bilsemestrar som min familj tillbringande i landet under mina tidiga tonår (ja, det är en bit att åka från Jämtland ifall någon undrar). Dels så blev det en del sol och bad när vi bodde vid havet och lärdomen att om det är gott om plats nere vid vattnet på stranden så kan det mycket väl bero på att det är ebb för tillfället och att det är en fråga om tid innan det blir flod. Jag vill även minnas att kombinationen hårsprej, saltvatten och sol hade viss blekande effekt på mitt hår.

Det blev även så klart även en del kulturkonsumtion, då det var ganska vanligt förekommande med museibesök på semestrarna, främst i Amsterdam, där vi bodde några dagar på den andra resan. Jag minns att vi besökte Rijksmuseum och såg bland annat Rembrandts Nattvakten, huset där Anne Frank och hennes familj gömde sig och som nu är ett museum och Van Gogh-museet (eftersom det enda vi minns är att de hade goda mackor så kan vi inte ha varit särskilt imponerade av konsten). Jag minns även en utflykt till staden Alkmaar där vi åkte på en guidad kanaltur och det som gjorde den turen minnesvärd var att de flesta broarna i staden var så låga att man fick krypa ihop på golvet när båten körde under dem.


3 kommentarer:

Kulturkollo Linda sa...

Är det inte typiskt att komma ihåg det ätbara från semester som barn. Jag minns fanta i glasstövel i Italien, glass i London, hamburgerjakt i Wien och rå kyckling i forna Jugoslavien. Vi tänker oss en del konst i helgen! Kanske smörgåsar också.

Monika sa...

Mat är vad jag brukar komma ihåg också. Ofta :)

Boklysten sa...

Rembrantmuseet skulle jag vilja besöka.