måndag 23 maj 2016

Tematrio - Hemligheter

Den här veckan handlar Lyrans tematrio om ett vanligt tema i litteraturen, nämligen hemligheter. För ett tag sedan så blev det så att jag läste flera böcker på rad med en massa hemligheter, vilket gjorde att jag till slut längtade efter att läsa en bok utan en massa gömda hemligheter som kommer att förändra allt när de kommer fram.

Många böcker bygger på hemligheter av olika slag. Den senaste veckan har jag läst två böcker vars gemensamma nämnare är just hemligheter. Därför blir veckans tema just texter som på olika sätt berättar om, speglar eller innebär hemligheter (nya tolkningar av runskrifter räknas).

Simma med de drunknande av Lars Mytting är en fin berättelse om en ung man som växt upp tillsammans med sin farfar på en gård på den norska landsbygden och som när farfadern dör börjar nysta i det egentligen hände när hans föräldrar dog och han var spårlöst försvunnen i fyra dagar.

Snövit ska dö av Nele Neuhaus är en tysk deckare där det kryllar av mörka hemligheter, så mycket att jag hade svårt att hålla isär alla trådar på slutet.


Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty är även det en bok med många hemligheter, där en av de största finns i ett brev som Cecilia hittar och som hennes (i allra högsta grad levande) man skrivit till henne.

9 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

inte läst dessa, bara om dem.

Mrs Calloway sa...

Moriarty läste jag och tyckte om. de båda andra lägger jag till min väldiga läslista. Myttings bok om Ved var ju fantastisk och tyska deckare är en inte bortskämd med

Åsa sa...

Inte läst någon av dessa tre, men varit nyfiken på Myttings bok.

Boklysten sa...

Myttings bok har jag hört mycket om. Snövit ska dö väntar i bokhyllan. Moriartys bok har jag inte läst

Sanna sa...

Deckare ska ju vara knökfulla av överraskningar, fast ibland går det litegrann för långt och blir förvirrat istället.

Robert W sa...

Svårt att höra namnet Moriarty utan att tänka på Sherlock Holmes.

Monika (syrlig.se) sa...

Låter som en rolig blandning.

Monika sa...

Öppnas i händelse av min död har jag inte läst än, men det kommer. Jag har den på läsplattan i alla fall :)

MissMagic sa...

Hemligheter är verkligen något som många böcker är byggda på. Det du har valt låter spännande. :) Får kolla upp :)