torsdag 19 januari 2017

Sanning och skvaller

Curtis Sittenfelds nya roman Sanning och skvaller är en uppdatering av Jane Austens klassiker Stolthet och fördom från 1813. Den här gången bor familjen Bennet i Cincinnati i USA och det är nutid. Liz skriver för ett livsstilsmagasin och Jane är yogalärare och de bor numera i New York, men efter att pappan fått en hjärtattack har de återvänt hem för att hjälpa till. De yngre systrarna bor fortfarande hemma, Kitty och Lydia är mer intresserade av att träna cross-fit och paleo-dieter än att skaffa sig ett jobb och flytta hemifrån, medan Mary mest sitter på sitt rum och håller på att skaffa sig en tredje magisterexamen. Familjens stora hus i Tudorstil har fått förfalla och föräldrarna har dragit på sig stora skulder. När Chip Bingley, en läkare som varit med i dokusåpan Singel söker kärlek, flyttar till stan hoppas mrs Bennet (som är lika neurotisk som vanligt) att han ska falla för en av hennes döttrar. Det dröjer inte länge förrän Chip och Jane faller för varandra, medan Liz tycker att Chips kompis, kirurgen, Fitzwilliam Darcy inte är lika charmerande.

Fungerar det att flytta Austen älskade klassiker över Atlanten och 200 år fram i tiden? Ja, i det här fallet tycker jag att det fungerar alldeles utmärkt, mycket beroende på att Sittenfeld är en så skicklig författare. För den som kan sin Stolthet och fördom så är det väldigt mycket som är sig likt, alla viktiga händelser från originalberättelsen är kvar och karaktärerna har samma personlighetsdrag. Vissa saker har dock ändrats för att passa in i den moderniserade berättelsen. Det finns ingenting som jag inte tycker om med den här boken, den är välskriven, rolig, sann mot originalet och väldigt svår att lägga ifrån sig. Även om det här är en bok som troligtvis görs bäst om man är bekant med originalet, så tror jag nog att den kan läsas av alla. En detalj som jag tycker är extra rolig är att Darcys egendom Pemberley har adressen Pemberley Lane 1813.

Sanning och skvaller är en del i ett större projekt där sex nutida författare har ombetts skriva moderna versioner av Jane Austens böcker.

Wahlström & Widstrand skickade boken

1 kommentar:

Lena sa...

Låter intressant.