söndag 9 april 2017

Barmark

Anja och dottern Hanne måste lämna barndomshemmet i den jämtländska byn Blekmyren och gården som hennes mormor kom till som flykting från Norge under andra världskriget. För att förstå sin oro och sin stumma relation till sin mamma börjar Anja läsa sin norska mormor Signes efterlämnade dagböcker, som berättar om hur hon höggravid tvingas fly över fjället från Norge, om sonen som hon var tvungen att lämna kvar och mannen som hamnat i fångläger.

Barmark är en roman som utspelar både i nutid med Anja som huvudkaraktär och under 1940-talet med Signe som huvudkaraktär. Det är en berättelse som handlar om hur sorger går i arv och barn som försvinner bort. Det handlar också om en bortglömd del av vår historia, som inte utspelade sig för alltför länge sedan. För min del så är en av behållningarna med boken att den utspelar sig på den jämtländska landsbygden, vilket är mina hemtrakter.

1 kommentar:

Ina sa...

Den här boken tyckte jag verkligen om. Så bra med den historiska delen. Nu finns det 2 intressanta författare ( Malin och Elin Olofsson) som skriver om jämtländsk glesbygd och dess invånare.