torsdag 27 april 2017

Olikhetsutmaningen: Nord och syd

Det är torsdag och det har blivit dags för veckans olikhetsutmaning hos enligt O, som den här gången handlar om nord och syd.

Nord får representeras av Alec Wilkingsons Polarexpeditionen, en bok som till stor del handlar om Andrées polarexpedition men som även behandlar det sena 1800-talets iver att utforska Nordpolens extremt ogästvänliga landskap ur ett bredare perspektiv.


Betydligt längre söderut ligger Buenos Aires och Argentina, där romanen Torsdagsänkorna av Claudia Piñeiro utspelar sig. I ett exklusivt bostadsområde utanför Buenos Aires verkar allting vara perfekt, men när tre män hittas döda på botten av en pool visar det sig att det finns mycket som rör sig under ytan. 

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Torsdagsänkorna tänkte jag läsa någon gång. många fascineras av Andrés polarfärd

Robert W sa...

Fantastiskt att det finns människor som vill fara dit ingen människa kan leva. Men hur skulle vi annars få kunskap om dessa platser?

Fast ännu märkligare än att fara till Nordpolen är väl de projekterade resorna till Mars. Det är enkel biljett som gäller. Det finns ingen möjlighet att fara tillbaka. Då måste man allt vara väldigt entusiastisk.

Andrées polarexpedition blev ju också en enkelresa, men i det fallet var det inte avsikten.

FrökenChristina sa...

Andrées polarexpedition såg jag en film om en gång. Jag tror den var väldigt trovärdig och de förfrös stackarna och det visades. Hemska bilder. Skolundervisning på 80-talet var ibland brutal. Vi var kanske elva då.

enligt O sa...

Torsdagsänkorna har jag tänkt läsa hur länge som helst. Tack för påminnelsen.