torsdag 12 oktober 2017

Olikhetsutmaningen: studentliv och arbetsliv

Den här veckan handlar olikhetsutmaningen hos enligt O om de intressanta motsatsorden studentliv och arbetsliv,

Nu är jag väl medveten om att dagens ordpar inte nödvändigtvis står i motsats till varandra, men eftersom jag tillbringar dagen på gymnasiemässan där unga ska välja vad de ska studera för att sedan kunna få ett jobb de trivs med kör jag ändå på orden studentliv och arbetsliv. Berätta om kulturella verk som på något sätt anknyter till dessa.

Det är något speciellt med böcker som utspelar sig på internatskolor, gärna i USA, och som handlar om en annan typ av studentliv än det jag växte upp med. Två av mina favoritböcker i genren är Curtis Sittenfelds debutroman I en klass för sig (Prep) och Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart. Dessutom är jag lite svag för tv-serier som utspelar sig i amerikanska high school- och collegemiljöer, som Buffy the vampire slayer, Gilmore Girls och nu senast Riverdale.

Jag har tillbringat den största delen av mitt arbetsliv på olika kontor och det är en arbetsmiljö som inte är särskilt förekommande i litteraturen. En som dock skrivit en klockren skildring i en kontorsmiljö är Jonas Karlsson God Jul, om hur ett kommunkontor i en liten stad försöker göra något speciellt för medborgarna inför julen.

5 kommentarer:

Sara Pepparkaka sa...

Jag gillade ju den Curtis Sittenfeld jag läste, skulle kanske prova på I en klass för sig.

Mrs Calloway sa...

har inte läst något av Curtis Sittenfeld men det borde jag kanske

Robert W sa...

Jonas Karlssons bok har jag faktiskt läst!

enligt O sa...

Tycker verkligen om Prep, men min absoluta favorit av Sittenfeld är American Wife. Faktion slåt aka-porr i just detta fall.

FrökenChristina sa...

Prep var så länge sedan jag läste men jag minns att jag tyckte om den. Jonas Karlssons bok har jag i bokhyllan. Borde kanske läsa den.