torsdag 22 mars 2018

Olikhetsutmaningen: feg och modig


Den här veckan handlar olikhetsutmaningen hos enligt O om ordparet feg och modig.

Det finns flera karaktärer som tror sig vara fega, men som egentligen är ganska modiga, som Nasse i Nalle Puh som säger ”det är svårt att vara modig när du bara är ett mycket litet djur”, men som ändå följer med Nalle Puh på diverse äventyr. Jag tänker även på Lille Skutt i Bamse som alltid följer med Bamse och Skalman på äventyr, trots att han ganska ofta svimmar av rädsla.

En karaktär som lockar fram det modiga i andra är Jonathan i Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, bland annat får han sin lillebror Skorpan att inse att han inte är så feg som han tror. En sak som Jonathan säger i boken och som jag försöker leva efter är ”ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort”. Det är ett motto som fungerar även i mer vardagliga situationer än när man ska besegra Tengil och Katla.

Ett par som var modiga på ett lågmält och vardagligt sätt är Otto och Anna Quangel i Hans Falladas klassiker Ensam i Berlin. Under andra världskriget protesterade de mot nazismen genom att sprida handtextade brevkort med regimkritiska meddelanden trots att de visste att de skulle dömas till döden om de blev påkomna. Historien är inspirerad av det verkliga paret Otto och Elise Hampel öde.

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag sympatiserar med Nasse

Hanneles bokparadis sa...

Hans Falladas bok är fantastisk, vet inte om jag vågat vara modig