tisdag 13 mars 2018

Veckans utmaning: Vilken kultur förknippar du med Paris?


Den här veckan handlar det om att möta våren i Paris hos Kulturkollo och veckans utmaning lyder,
Er uppgift är att berätta om kultur som ni förknippar med Paris. Det kan vara böcker, film, konst, musik eller kanske någon person som du tycker hör ihop med staden. Du får också gärna ge tips på saker att göra om man själv reser dit.

Paris är en stad som velat åka tillbaka till i många år nu, gärna på våren, men det verkar vara svårt att få till resan. Däremot så har jag läst desto fler böcker som utspelar sig i Paris.

I Underjordiska timmar av Delphine de Vigan korsas Mathildes och Thibaults vägar när de driver omkring på Paris gator.

Tillsammans är man tillsammans mindre ensam av Anna Gavalda handlar om några udda människor som på olika sätt hamnar i samma lägenhet i Paris.

En stor favorit bland deckare är Fred Vargas böckerna om den excentriske kommissarie Jean Baptiste Adamsberg som bland annat löser brott genom att vandra omkring på Paris gator.

En film som utspelar sig i Paris och som jag tycker är väldigt mysig är Midnatt i Paris där en nutida amerikansk författare spelad av Owen Wilson hamnar i 1920-talets Paris på nätterna och får hänga med alla de stora namnen som Ernest Hemingway, Gertrud Stein och F Scott Fitzgerald.

4 kommentarer:

Boklysten sa...

Gavaldas bok är så bra!

Kulturkollo Linda sa...

Jag MÅSTE läsa något av Fred Vargas. Tack för påminnelsen!

Västmanländskan sa...

Tycker om Anna Gavaldas böcker!

Mrs Calloway sa...

Fred Vargas gillar jag. däremot inte Gavalda så mycket