onsdag 5 december 2018

Alla ger sig av


När Nieve slits mellan sin våldsamma pappa och sin mamma och hennes nya man är det dagboken som är hennes förtrogna. Genom dagboksanteckningar får vi följa henne genom uppväxten under 1980-talet, från det att hon är åtta år till tjugoårsåldern. Nieve beskriver en uppväxt på Kuba där det är normalt att folk ger sig av när de får chansen för att aldrig återvända. Det är också en tillvaro där det är normalt att inte prata om vissa saker eftersom man inte vet vem som kan anmäla en, där media är censurerat och där det kan vara farligt att läsa vissa författare.

Alla ger sig av är en roman av den kubanska författaren Wendy Guerra som stod med på den litteraturlista som jag fick från Läs och res inför min resa till Kuba i början av nästa år och som är en av de böcker jag planerar att läsa för att lära mig mer om landet. Det är en stark berättelse om en ung kvinnas uppväxt i ett stängt land där friheten är begränsad. Det var intressant att läsa en skildring från ett land som jag inte vet så väldigt mycket om.

1 kommentar:

Lotta Lundh sa...

Läs gärna min debut Kvinnornas Hus också! Den kom ut i oktober på Tallbergs Förlag, och är en deckare om mäns våld mot kvinnor.
lottalundh@hotmail.com