onsdag 19 december 2018

Julkalenderbloggstafett


Idag är det dags för lucka nummer 19 i julkalenderbloggstafetten som Sofies bokblogg ordnar och jag har i dag tagit över stafettpinnen från enligt O.

Temat för julkalenderbloggstafetten är Bäst 2018 och när jag kollade igenom min lista med de böcker som jag har läst under 2018 visade det en av de böcker som gjort störst intryck på mig är en bok som jag läste i början av året, Hackendahl ger sig aldrig av Hans Fallada. Jag kan själv bli lite förvånad över att en av de böcker som gjorde starkast intryck under året är en tysk tegelsten på 750 sidor som gavs ut 1938 och som har en käck titel som i alla fall jag tycker låter lite som en gammal pilsnerfilm.

Hackendahl ger sig aldrig handlar om familjen Hackendahl i Berlin där pappan Gustav styr familjen med järnhand och uppfostrar sina barn med militärisk disciplin. När berättelsen börjar håller första världskriget på att bryta ut och i Tyskland råder en upprymd känsla och patriotismen frodas när många är redo att bidra till kriget som alla tror kommer att vara över fort. Gustav Hackendahl är en stolt ägare till ett hyrverk med ett trettiotal hästar och droskor och han är av dem som gladeligen är med och bidrar till den tyska krigsmakten. Vi får sedan följa familjens öde genom första världskriget, Weimarrepublikens fall, den politiska oron under mellankrigstiden med hyperinflationen och den framväxande nationalsocialismen. I familjen får Gustav se sina droskor bli utkonkurrerade av taxibilar och att alla barnen vänder sig mot honom.

Det som jag tycker gör Falladas böcker extra intressanta att läsa är att de skrevs som samtidsberättelser om en tid som är väldigt intressant och som påverkar hur vi har det idag. Dessutom så finns det vissa obehagliga likheter med hur utvecklingen i samhället ser ut idag.

Jag lämnar nu över stafettpinnen till Lisa på Pedesibibban (finns bara på Instagram)5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Falladas viktiga bok väntar i min bokhylla, tack för visit i min bokblogg Margrethe Holt ❤️

Alva sa...

Den lät väldigt spännande, jag tycker det är en väldigt intressant tid boken utspelar sig på. Tack för tips!

Sofies bokblogg sa...

Vad roligt att en oväntad bok blev årets bästa! Låter intressant, även om det där med tegelstenar skrämmer mig, haha!

Tantaugusta sa...

Jag har en bok av Fallada i hyllan men tjockleken avskräcker. Fast kanske förtjänar den ett försök?

Emma sa...

Den har jag aldrig hört talas om, men jag kanske ska ge mig på den någon gång!