torsdag 27 december 2018

No och jag


Lou Bertignac är tretton år och ett underbarn med ett IQ på 160 och hon har huvudet fullt med frågor om allting. Lou har svårt att passa in i klassen eftersom hon är yngre än de andra klasskamraterna. Hon är det enda barnet till en deprimerad mamma och en vanmäktig pappa och de bor i en lägenhet med fördragna gardiner som gör den mörk. När Lou ska hålla ett föredrag för klassen bestämmer hon sig för att prata om de hemlösas situation. För att samla fakta till föredraget börjar hon intervjua No, en artonårig hemlös tjej som bor vid Gare d’Austerlitz. Förutom att No låter sig intervjuas så blir hon och Lou vänner. När Lou bestämmer sig för att rädda No kommer det att påverka hela hennes tillvaro.

No och jag är en av den franska författaren Delphine de Vigans första romanen som översattes till svenska, men som är den sista som jag läser. Det är en väldigt fin berättelse om en ung tjejs försök att passa in i tillvaron och som bestämmer sig för att rädda en medmänniska som de flesta inte ens vill se. Det är en berättelse om kärlek, hopp, vänskap, lojalitet och förändring. de Vigan har de senaste åren blivit en favorit hos mig och jag ser framemot att läsa fler böcker av henne framöver.

2 kommentarer:

bloggbohemen sa...

Jag tyckte också om den boken. Ibland är något väldigt franskt precis vad man behöver.

Annette sa...

Jag tycker om författarens sätt att skriva, och ämnet för den här romanen låter som det skulle passa mig. Tack för tips.