fredag 19 juli 2013

Bokbloggsjerka 19 – 22 juli (2 frågor)

Det är äntligen fredag och dags för en ny bokbloggsjerka, den här gången med två frågor.

Två frågor till er som älskar bokomslag: Vilka bokomslag tycker du matchar bokens innehåll bäst/sämst? Vilket/vilka bokomslag tycker du bäst/sämst om och varför?

Även om ett tilltalande bokomslag kan spelar en viss roll när det kommer till att titta närmare på en bok som jag inte känner till, så är omslaget inte avgörande för om jag kommer att läsa boken eller inte.

Den enda gång jag känt mig provocerad av ett fult och obegripligt bokomslag var när jag läste Bernhard Schlinks Högläsaren för några år sedan. Boken var helt underbar, men det blåa omslaget med den målade bilden av den svarta personen är helt obegriplig då det inte har någonting med boken att göra.

Bokomslag som jag däremot är väldigt förtjust i är de broderade omslagen till nyutgåvan av Vilhelm Mobergs Utvandrar-epos, de är både vackra och säger en del om vad böckerna handlar om.


13 kommentarer:

Carro sa...

Mobergs utgåva hemma, dock ännu olästa ;)

Helena sa...

Läser ofta efter tips eller recensioner så då spelar inte omslaget så stor roll, men när man måste välja något "oförberett" så tittar jag helt klart på omslag.

Unknown sa...

Jag kan förstå dig om Högläsaren; bokomslaget känns inte precis tilltalande eller lockar mig till att vilja läsa den boken.

Det bokomslaget längst ner till höger, Sista brevet till Sverige, var otroligt fint med trädrötterna och så måste jag säga! :)

Caroline - Bland Böcker sa...

Oj, den där "Högläsaren" skulle jag inte vilja ha liggande på nattduksbordet...

Lotten sa...

Ja, Högläsaren lockar då inte till läsning...

Ewa K sa...

Så fina omslagen på Mobergs utgåva är.
För mig betyder omslaget på en bok en hel del.

[Anna] sa...

Haha ja den där HÖgläsaren var en riktigt ful bok!!

Lena sa...

Ja det var då värst vilket fult omslag till Högläsaren. Utvandrarsviten däremot är hur snygg som helst. Den står i min bokhylla!

Sara Pepparkaka sa...

Oj den blåa boken var verkligen underlig!

bloggbohemen sa...

Moberg i pocketutgåvan är riktigt snygg! Den där blå är däremot raka motsatsen. Huuu!

23 minuter sa...

Broderade omslag är så himla vackra!

Anonym sa...

Högläsaren var ingen höjdare om man bara ser till omslaget men själva boken var väldigt bra. En av de starkaste läsupplevelserna jag haft på tyska.

Freja sa...

Kan hålla med dig om både det sämsta och det bästa du visar. Jag inser när jag läser allas svar att jag har rätt svårt för bilder på människor på omslag... Även om det bara är en fot eller en hand!