måndag 15 juli 2013

Tematrio - Frankrike

Den här gången har tematrion hos Lyran franskt tema eftersom landet firar sin nationaldag den här veckan. Även om jag drömmer om att resa både till Paris och Carcassonne för insupa kulturen, äta fransk mat och dricka vin, men när jag började fundera på temat så så visade det sig att jag är inte är på bra på att läsa franska författare. Jag lyckades i alla fall få ihop en trio.

Pesten av Albert Camus - kom visserligen från Algeriet, men var franskspråkig. Camus bok Pesten är en intressant berättelse om vad som händer med invånarna i en stad som isoleras på grund av pesten.

Madame Bovary av Gustave Flaubert - den sedeslösa berättelsen om Emma Bovary som läser för många böcker, är otrogen mot sin man och som lever över sina tillgångar för att fly det trista småstadslivet.

De tre musketörerna av Alexandre Dumas d.ä. - den klassiska äventyrsberättelsen om den unge hetsporren d'Artagnan som slår sig ihop musketörerna Athos, Porthos och Aramis i kampen mot kardinal Richelieu. När man läser boken så inser man att de moderna filmatiseringarna bygger. tämligen löst på originalberättelsen. Historien fortsätter sedan i Myladys Son eller 20 år efteråt och Vicomte de Bragelonne.

5 kommentarer:

Lena sa...

Dumas har även jag i min trio. De andra två har jag inte läst!

Monika sa...

Oj, det trodde jag inte skulle hända i den här veckans tematrio. Jag har läst allihop :)

Pesten älskade jag, trots att jag läste den för skolans skull.

Sanna sa...

Bra klassikerförslag!

Freja sa...

De två sista har jag läst, men för massor av år sedan. Den här utmaningen mig att inse hur sorgligt lite jag vet om fransk litteratur...

Annika sa...

Flauberts bok har jag faktiskt läst för skolans skull. Den var okej men ingenting jag skulle ha läst om jag hade fått välja själv.