tisdag 30 juli 2013

Past reason hated

Ett par dagar innan jul så hittas Caroline Hartley mördad i sitt hem av sin sambo Veronica Shildon och fallet hamnar på DCI Alan Banks bord. När polisen tittar närmare på offret så hittar de inga misstänkta som passar in, men det visar sig att det finns en del frågetecken kring Carolines liv innan hon flyttade till Eastvale.
 
Past reason hated är en hygglig deckare med en föredömligt enkel mordgåta, ett offer och en del misstänkta och ledtrådar som följs upp med skiftande resultat. Peter Robinson visar att han har en förmåga att skriva bra deckare, även om den del av böckerna som kom senare har en del onödiga utvikningar.
 
När jag för några veckor sedan läste The Hanging valley störde jag mig på att poliserna drack lite väl mycket i tjänsten, och det är inte bättre i den här boken. Till exempel så förhör Banks och en annan polis en kvinna som farit med osanning på en pub där alla tre dricker whiskey, och Banks som kör tar sedan en till. På julafton avlöser Eastvales poliser varandra så att alla hinner få i sig några pints innan det är dags att göra helg. När DCI Banks förhör vittnen och misstänkta i deras hem verkar han alltid tacka ja till det som bjuds, vare sig det är kaffe, te (oftast är det kvinnor som erbjuder sig att göra en kanna te, en gång bjöds det även på nybakat bröd), vin, portvin eller whiskey.

Inga kommentarer: