måndag 29 juli 2013

Tematrio - Historiskt

Så här skriver Lyran; Det pratas en hel del i bokbloggosfären om den kommande stora historiska romanen Wolf Hall, och historiskt kan väl vara ett passande tema så här i högsommarvärmen. Berätta om tre historiska romaner du gärna vill tipsa om!

Även om jag har ett stort historieintresse så läser jag inte så många historiska romaner, bland annat för att jag vill ha fakta och inte spekulationer när det kommer till historia. Jag har i alla fall fått ihop en trio.

Svärdet och spiran av Ken Follett - en rejäl tegelsten (min pocketutgåva är 1064 sidor) om ett katedralsbygge i England och i katedralens skugga finns det berättelser om kärlek, svek, krig och maktkamper. Det intresse som jag har av gotiska katedraler blev inte direkt mindre av att läsa om bygget av en av de.

Upplösning av C J Sansom - den första boken om Matthew Shardlake, som är en puckelryggig advokat i 1500-talets London. Den här boken utspelar sig 1537 i dyningarna efter den engelska reformationen och kung Henrik VIII håller på att upplösa klostren och när ett av sändebuden hittas mördad skickas Shardlake dit med sin medhjälpare för att lösa mordgåtan.

Att föda ett barn av Kristina Sandberg - den första delen i en planerad trilogi om Maj som utspelar sig under ett år i slutet av 1930-talet. Maj är arbetarflickan som gifter sig med en man från en av Örnsköldsviks finare familjer efter en oplanerad gradivitet och som bestämmer sig för att bli en oklanderlig hemmafru. Det är märkligt att en bok som handlar om hushållsbestyr kan vara så svår att lägga ifrån sig.

6 kommentarer:

Sanna sa...

Sansom lät rolig!

Helena sa...

Sansom verkar intressant. Såg svärdet och spiran när den gick på tv, den var inte dum :)

Anonym sa...

Säger som Sanna och Helena, C J Sansom lät kul
Mia

Maria sa...

Ja, Sansom låter mycket intressant. Borde läsa klart Svärdet och spiran, har läst halva, sedan lyckades jag förlägga boken nånstans.

Mattias sa...

Jag blev också mest pepp på Sansom. *plitar dit på läslistan*

Lena sa...

Svärdet och spiran är otroligt bra! Upplösningen har även jag i min trio. Trevlig berättelse!