tisdag 9 juli 2013

The Hanging Valley


Efter att ha sett och irriterat mig på ett par avsnitt av DCI Banks på TV så kände jag för att läsa en av böckerna istället. Det är nämligen så att även om jag läst många böcker om Alan Banks, så har jag några av de lite äldre olästa. Det är intressant att gå tillbaka och läsa de äldre böckerna från tidigt 1990-tal, förutom att Alan fortfarande är ganska lyckligt gift med Sandra och barnen är ganska små så finns det en del tidsmarkörer som visar att utvecklingen gått framåt se senaste 25 åren. Bland annat så kör Banks sin privata bil eftersom den till skillnad från polisbilarna har kassettradio (och han tycker om att lyssna på musik medan han kör), polisen i Eastvale har en polis som gått datorkursen och som därför får göra den typen av sökningar och kollegor kontaktas genom polisradio eller rings från telefonkiosk.

I en lugn dalgång i närheten av Swainshead i Yorkshire hittar en vandrare ett illa åtgånget lik som är täckt av maggotar och fallet hamnar på DCI Alan Banks bord vid polisen i Eastvale. När polisen till slut lyckas identifiera liket så upptäcker de att det finns kopplingar till ett olöst mord för fem år sedan och till en kvinna som försvann spårlöst i samband med mordet.

The Hanging Valley är Peter Robinsons fjärde bok om DCI Alan Banks från 1989 och den har en ganska enkel och välkonstruerad deckargåta. Dessutom så får deckargåtan stå helt i centrum den här gången, då Banks privatliv lämnas nästan helt utanför historien (det är ju långt innan frun Sandra lämnar honom). En sak som slår mig är det verkar som att poliserna i boken dricker väldigt mycket öl i tjänsten och sedan kör bil. Sedan så röks det en hel del överallt, även på flygplan, vilket känns ganska daterat.

Inga kommentarer: