söndag 29 december 2013

Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek

 

Ester Nilsson är poet och essäist, hon är även en förnuftig människa som lever i ett förnuftigt förhållande med en förnuftig man vid namn Per. Allt det kommer att ändras när hon får i uppdrag att hålla ett föredrag om den kände konstnären Hugo Rask. Det dröjer inte särskilt länge innan Ester inleder en slags relation med Hugo. Det är en relation som inte är ömsesidig där Ester är den som är pådrivande, medan Hugo gör som han vill och distanserar sig mest hela tiden och beter sig som en osympatisk egoist.

Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande är nog en av höstens stora succéer, det är årets Augustprisvinnare och har blivit sönderkramad av de flesta kritiker. Det är någonting med boken som gör att jag inte kommer in i den ordentligt och att tankarna vandrar iväg medan jag läser. Kanske är det att historien om yngre kvinna och äldre man har berättats tidigare, och i just i det här fallet är mannen ett egoistiskt svin. Kanske är det de filosofiska resonemangen som lägger ett skal mellan mig och texten. 

Egenmäktigt förfarande är även den andra boken som kommer att läsas och diskuteras i ÖPs bokcirkel på nätet 8 januari och Lena Andersson kommer på besök till Östersunds bibliotek 13 januari.

1 kommentar:

Jenny sa...

Ester är väl också ett egoistiskt svin?
Hon kommer ju i slutet av boken fram till att hon behandlat sin exman Per minst lika illa som Hugo behandlat henne.
Skulle Pers kärlek till och längtan efter Ester vara mindre värd än Esters kärlek till och längtan efter Hugo?

Om man nu överhuvudtaget kan prata om emotionella skyldigheter gentemot en annan vuxen människa - vilket jag är tveksam till- kan jag tycka att man oavsett kön isåfall har större skyldigheter gentemot en människa man faktiskt varit gift med och levt tillsaemmans med än någon man haft samlag med tre gånger.

Om Hugo har emotionella skyldigheter mot Ester för att "han varit i hennes kropp" som hon säger måste väl i konsekvensens namn Ester ha skyldigheter mot Per eftersom hon har omslutit hans kropp, betydligt fler gånger dessutom.
Och hon har inte bara omslutit hans kropp utan dessutom lovat att älska honom i nöd och lust.