söndag 22 december 2013

Expeditionen: min kärlekshistoria


Bea Uusma belönades tidigare i höst med Augustpriset fackbok för Expeditionen: min kärlekshistoria som handlar om Andrées misslyckade polarexpedition där han skulle flyga en vätgasballong till Nordpolen. Det är också berättelsen om Bea Uusma (författare och läkare) och hur hon under 15 år varit besatt av att ta reda på vad som egentligen hände med expeditionens tre medlemmar Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel.

Boken handlar dels om Andrées polarexpedition och dels om Bea Uusma och hennes besatthet av expeditionen och sökandet efter svaret om vad som egentligen hände på Vitön. Uusmas intresse för expeditionen känns inte helt sunt (vilket Jessika Gedin uppmärksammade i Babel tidigare i höst), men hon berättar om det på så engagerande sätt att mitt intresse också väcks. Uusma har verkligen studerat allt hon kommit över, läst dagböckerna, kärleksbreven (Nils Strindberg var nyförlovad med Anna Charlier), studerat kläderna som finns kvar, kollat medicinlådan, studerat obduktionsprotokollen och rest till Vitön (det tog flera försök att komma fram eftersom ön för det mesta är omringad av drivis).

Själva expeditionen var dömd att misslyckas från början, det var tre vetenskapsmän som egentligen var vana att sitta bakom ett skrivbord som skulle göra ett försök att bli de första att nå Nordpolen (utan den jobbiga vandringen över isen) och sedan mötas av en stor välkomstkommitté och berömmelse (de hade packat finkläder för att passa festtillfället). Den 11 juli 1897 lyfte vätgasballongen Örnen från Svalbard med sikte på Nordpolen, men redan efter tre dagar tvingades den nerisade ballongen att nödlanda och de tre männen påbörjade sin vandring tillbaka över isen och ingenting hördes från dem förrän deras kvarlevor hittades efter 33 år. Vad som egentligen hände när de kom fram till Vitön och hur de dog är den deckargåta som Uusma försöker lösa (och det hon kommer fram till känns väldigt logiskt). När de hittades visade det sig att de hade varma kläder, mat, bränsle, fungerande vapen och ammunition, allt som man behöver för att överleva på Arktis. Däremot så tyckte de att efter det att de hade lastat om och dumpat en del av packningen att de fortfarande hade behov av flera uppslagsverk, kravatter, en halsduk av siden, häftstift, champagne, portvin och en stor vit bordsduk.

Inga kommentarer: