måndag 23 december 2013

Livbåten


1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra efter en mystisk explosion när hon är på väg från England till Amerika. Den unga och nygifta Grace hamnar i en av livbåtarna tillsammans med 38 andra personer. Det är från början uppenbart att livbåten inte är gjord för så många människor och efter att inledningsvis sparkat bort människor som försökt ta sig ombord så början kampen för överlevnad och det står tidigt klart att alla inte kommer att överleva, och för att några ska kunna överleva så måste andra dö. Grace blir snart del i en maktkamp som visar människans lägsta natur och som ställer frågan om hur långt människor är beredda på att gå för att rädda sig själv. Det känns inte konstigt att människors moral ändras i en extrem situation. Den som berättar är Grace, som efter återkomsten till Amerika står inför rätta anklagad för mord och som för att minnas skriver ner sina minnen.

Livbåten är en klaustrofobisk berättelse om att befinna sig i en extrem situation där kampen för överlevnad är stark, men det är svårt att påverka så mycket när man sitter i en livbåt mitt ute på havet. Det känns inte konstigt att människors moral ändras i en extrem situation. Det är en välskriven berättelse och en stark debut av Charlotte Rogan.

1 kommentar:

Ina sa...

Det kändes för otroligt att de överlevde denna utdragna, svåra situation. Väckte dock tankar om etik och moral och hur skulle jag göra. Klart läsvärd.