måndag 10 februari 2014

Tematrio - Systrar och bröder

Den här veckan är det syskontema i Lyrans tematrio, ett tema som är ganska vanligt förekommande men inte något som man alltid tänker på.

Än klappar hjärtan av Helena von Zweigbergk - en roman där relationen mellan de tre ganska olika systrarna Lena, Sandra och Astrid står i fokus.

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren - en favorit från barndomen som inte bara behandlar syskonkärlek, utan även mod, lojalitet, rädslor och döden.

Förnuft och känsla av Jane Austen - en underbar klassisk berättelse om de tre systrarna Margret, Elinor och Marianne Dashwood som får skapa en ny tillvaro åt sig och sin mor efter att pappan dött och den äldre halvbrodern ärvt allt. Som vanligt när det gäller Austen så står jakten på kärlek i fokus.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Tre bra val! :)

Jenny H sa...

Fina tips! Den första boken har jag inte läst. Den andra boken har jag läst, såklart. Astrid Lindgren skriver ju alltid bra!
Förnuft och känsla har jag inte läst men jag känner väl till historien, det finns ju så fina filmatiseringar av den boken!

Linda sa...

Förnuft och känsla tänkte jag inte på. Bra tips:). Jag är nyfiken på Än klappar hjärtan.

Ewa K sa...

Bröderna Lejonhjärta är ett fint exempel, tycker jag.

Linda sa...

Oj, jag tog också bröderna Lejonhjärta! Men den är ju klockren på temat iofs.

Helena sa...

Har inte läst den första, men håller helhjärtat med om dina två andra.

Anonym sa...

Bröderna Lejonhjärta och något av Austen kändes så självklart nu när jag läste det här! Men hade inte en tanke på dem innan.

Ugglanoboken sa...

Jane Austen funderade jag på att ha med, men hon fick stå åt sidan för tre andra. Den här gången :-)

Anna sa...

Trots att jag är och alltid har varit ett stort Astrid Lindgren-fan har jag inte läst varken Bröderna Lejonhjärta eller Mio min Mio. Det är jättekonstigt!

Förnuft och känsla bara väntar på mig...

Sanna sa...

Austen har många fina systerskildringar! Stolthet och fördom är kanske extrem. Zweigbergk är ett vääldigt svårstavat namn, jag tror inte jag läser henne för jag kommer inte kunna stava ordentligt i en recension. :)

Anna sa...

Än klappar hjärtan är ju ett toppentips! Helena v Z har skrivit flera fina syskonskildringar.

Lena sa...

Bröderna Lejonhjärta så klart. Den är fin.