måndag 3 mars 2014

Tematrio - Bokrea

Så här veckan efter bokrean så är det passande att Lyrans tematrio handlar om just bokrean;

Berätta om tre reafynd från årets eller något tidigare års rea!

Även om jag tycker att bokrean känns allt mindre angelägen så har jag ändå gjort en del fynd där under åren.

Kokböcker - det finns alltid kokböcker som är intressanta på bokrean och genom åren har jag burit hem så många att jag fått införa begränsningar för mig själv för att de ska få plats i hyllan i köket. I år kom jag hem med Tore Wretmans Svensk husmanskost, men tidigare år har jag nog lyckats bära hem böcker som täcker nästan alla världens kulinariska kulinariska hörn.

Faktaböcker - bokrean är även ett ypperligt tillfälle att fynda faktaböcker på, det brukar dyka upp en del intressanta titlar till bra pris som kan vara svåra att få tag på under resten av året. För några år sedan så lyckades jag lägga vantarna på Lars-Olof Larssons Kalmarunionens tid, som är den enda bok man egentligen behöver om just Kalmarunionen (om man nu som jag har sådana böjelser). Ett annat faktaboksfynd som jag gjort tidigare är Robert Capas Krigsfotografen - Från Nordafrika till Berlin, där den legendariske krigsfotografen Capa själv berättar om hur han upplevde andra världskriget och den är rikligt illustrerad med hans fotografier. I år kom jag ju förresten hem med Bea Uusmas Expeditionen, vilket jag inte var ensam om i bokbloggarvärlden.

Skönlitteratur - det är mer sällan som jag fyndar skönlitteratur på bokrean eftersom jag redan brukar ha läst de mest intressanta titlarna, och dessutom så brukar de flesta böckerna redan finnas i pocket till ett billigare pris. Det finns så klart undantag, ifjol köpte jag Uwe Tellkamps tegelsten Tornet, som jag tänkt läsa sedan den kom ut för några år sedan och som inte finns att köpa längre, men den ligger fortfarande oläst och väntar på sin tur (eftersom den är drygt 900 sidor så är den inte så lätt att bära omkring på). 

9 kommentarer:

Monika sa...

Kokböcker lyckas jag oftast stå emot nu, jag har ju naturligtvis för många av dem också :)

Anonym sa...

Faktaböcker kan man göra riktigt fina fynd, men kockböcker har jag alldeles för många av redan.
Mia

Boklysten sa...

Kokböcker jag jag alldeles för många av redan som det är så de hoppar jag över, men både min man och jag brukar komma hem med några fackböcker i alla fall.

Sanna sa...

Kul blandning! Kokböcker har jag också gett upp om...

Ugglanoboken sa...

Någon kokbok blir det varje år! :-)

Ina sa...

Tove Janssons "Vad tror du hände sen?" är mitt fynd. Till barnbarnen men mest till mig själv. Köpte även 2 romaner,ganska onödiga eftersom jag just snöat in på att läsa på paddan.

Maria sa...

Kalmarunionens tid har jag läst, men det var länge sedan, jag minns inte vad jag tyckte. Men Lars-Olof Larsson brukar vara bra. Och boken om Capa vill jag ha, kan inte fatta att jag inte slog till när den kom på rean.

Zelly sa...

Kokböcker kan man verkligen fynda på bokrean.

Helena sa...

Faktaböcker gillar jag att ha i hyllan, skönlitterära trivs så bra på läsplattan :)