måndag 24 mars 2014

Tematrio - Inledningar

Det har blivit dags för en ny tematrio hos Lyran och den här veckan beskrivs den få här:

Dags att kika på författare som fångar läsarens intresse omedelbart. Det finns vissa klassiska öppningsmeningar man aldrig glömmer. Och en del som kanske inte ännu blivit klassiska. Berätta om tre minnesvärda inledningar!

Stolthet och fördom av Jane Austen - "Det är en allmän vedertagen sanning att en ogift man försedd med en hygglig förmögenhet måste vara i behov av en hustru."

Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren - "Den natten då Ronja föddes gick åskan över, ja, det var en åsknatt då allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen, bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla andra väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget."

Hemsöborna av August Strindberg - "Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem runt halsen."

5 kommentarer:

Helena sa...

Känner igen alla dina tre inledningar :)

Sanna sa...

Bra exempel! Jag gillar Austens bäst, den har så mycket glimt i ögat.

Carro sa...

Hemsöborna är ju en sann klassiker, bra att kunna när det kommer till frågesporter bland annat ;) Gillar Austens inledning mycket :)

Boklysten sa...

Hemsöborna och Austen känner man ju igen direkt!

Anna sa...

Jag älskar inledningen till Hemsöborna (ja, jag gillar boken skarpt också). Jag impulsvalde mina bland alla favoriter som finns, men hade kunnat skriva femtio till.

Just Hemsöborna är ju en sådan där inledning som man bara ska kunna. Precis som "Äntligen stod prästen i predikstolen" ur Gösta Berling.