tisdag 13 maj 2014

Tematrio - Familjekrönikor

I den här veckans tematrio hos Lyran är uppgiften att berätta om tre fängslande familjekrönikor.

Anna, Hanna och Johanna av Marianne Fredriksson handlar om tre generationer kvinnor i samma och berättelsen visar även hur samhället förändras under de år som boken spänner över. Det börjar med Hanna som lever ett hårt och fattigt liv nära norska gränsen i Dalsland och slutar med hennes dotterdotter Anna som lever ett modernt yrkesarbetande liv mot slutet av 1900-talet.

Föreställning om det 20:e århundradet av Peter Høeg är en familjekrönika av det lite mer absurda slaget med tid som står stilla, hus som sjunker och annat som inte riktigt är verkligt. Berättelsen följer olika personer i samma familj, i alla fall blir de samma familj när de gifter sig med varandra, och deras olika vägar genom livet. Det var med den här boken som Peter Høeg debuterade med 1988.

Tiden är ingenting av Hans Alfredson är en familjekrönika av det mer humoristiska slaget, men vem hade väntat sig något annat av honom. Berättelsen utspelar sig under drygt 150 år och följer åtta generationer av familjer Brosse, som har sin förankring i den skånska landsbygden. Karl Brosse är bokens berättare och han lyfter fram representanter för de olika generationerna, och man kan lugnt säga att det är en släkt med intressanta karaktärer.

5 kommentarer:

Sanna sa...

Peter Hoeg har skrivit en del mycket märkliga böcker... Hans Alfredsson är alltid rolig, den skulle jag kunna tänka mig att gräva fram på bibblan!

Anna sa...

Anna, Hanna och Johanna har jag tänkt läsa jättelänge, men inte hittat till vettigt pris. Ännu ;)

Älskar Hans Alfredson så det låter sannerligen som något kul :)

Maria sa...

Har inte läst något av Hoeg men hade tänkt ta mig an Fröken Smillas känsla för snö, när jag glömt vad filmen handlade om...

Helena sa...

Anna, Hanna, Johanna var ruggigt bra :) Gillar Hoeg, men har inte läst just den här.

Freja sa...

Tvåan och trean har jag inte hört talas om, men de låter intressanta båda två!