torsdag 4 februari 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven S

Efter ett par knepiga veckor har nu enligt Os kvinnoalfabet kommit fram till S, en bokstav som var ganska lätt att komma på svar till (i alla fall jämfört q).

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på S?
En författare som jag varit väldigt förtjust i sedan jag läste henne för första gången är Sara Lövestam, som än så länge bara skrivit riktigt bra böcker.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på S vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
En skådespelerska som jag sett väldigt många filmer med är Sandra Bullock, och många av filmerna har jag sett väldigt många gånger. Även om Sandra är mest känd för komedier, så har hon även gjort en del seriösa roller, och fick till exempel en Oscar för sin roll i den fina filmen The Blind Side 2010. Dessutom så har hon producerat flera av sina filmer.

3. Vilken kvinna på S, död eller levande, tycker du borde få mer uppmärksamhet?
En kvinna som står med sitt produktionsbolag ShondaLand står bakom en rad populära tv-serier är Shonda Rhimes, som skapat serier som Grey’s Anatomy, Scandal, Private Practice och How to get away with murder, som alla innehåller många starka kvinnoporträtt.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på S har du ännu inte utforskat?
Seinabo Sey är en artist som jag bara hört några låtar med, men som jag gärna skulle lyssna mer på eftersom hon har en otrolig röst.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

flera nya namn, kul!

Mrs Calloway sa...

Sandra Bullock är verkligen jättebra. Sara Lövestam kunde jag satt som nr fyra

Lotten sa...

Seinabo Sey är jag nyfiken på. Såg/hörde henne i Jills veranda, men det är allt.

Monika sa...

Sandra Bullock är en underskattad skådespelare, just i The blind side är hon helt fantastisk :)