torsdag 11 februari 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven T

Den här veckan har enligt Os kvinnoalfabet kommit fram till bokstaven T, en bokstav som inte ställt några större problem för mig.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på T?
En författare som jag tycker väldigt mycket om är Kim Thúy, vars böcker Ru och Man är väldigt bra och jag ser fram emot Vi som kommer på svenska i vår.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på T vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
En av mina favoritskådespelare sedan ganska många år är Emma Thompson som gjort många fantastiska rollprestationer. Nu ser jag fram emot att se henne i filmatiseringen av Hans Falladas fantastiska roman Ensam i Berlin i vår. Dessutom så har hon en Oscar som manusförfattare för Förnuft och känsla.

3. Vilken kulturell kvinna på T har följt dig länge?
En skådespelerska som varit en favorit hos mig sedan Skilda världar visades på tv på 1990-taler är Tuva Novotny, som jag alltid tycker är bra i det jag sett henne i.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på T har du ännu inte utforskat?

Även om jag läst en del av Tove Janssons böcker om Mumintrollet så känns det som att det finns mycket mer att utforska.

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jättebra svar! jag hade samma författare på första frågan. Emma Thompson är jättebra liksom Tuva Novotny. håller fullständigt med på fråga fyra

Robert W sa...

En blandad och bra kompott!

Monika sa...

Både Emma Thompson och Tuva Novotny gillar jag :)

Lotten sa...

Emma Thompson ja! Henne hade jag kunnat ta. Kim Thuy tog jag på bokstaven K :-)