måndag 18 april 2016

Tematrio - Kungligheter

Man behöver inte vara rojalist för att kunna uppskatta böcker om (gamla) kungligheter, vilket är något som Lyran tagit fasta på i veckans tematrio:
Nej, jag är inte rojalist, men icke desto mindre är temat denna vecka kungligheter. Om det bär er emot (eller helt enkelt är för svårt får ni gärna komplettera med statschefer, borgmästare o s v). Ni behöver ju heller inte hålla er i den s k kallade verkligheten om ni inte vill.

Jag är väldigt förtjust i Anna Laestadius Larssons trilogi (Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan) som utspelar sig vid det gustavianska hovet i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Här är det dock kvinnorna och inte kungarna som står i centrum, vilket gör det hela mer intressant.

Livläkarens besök av PO Enquist utspelar sig även den under 1700-talet och handlar om den sinnessjuke danske kungen Kristian VII och hans märkliga förhållande till livläkaren Struensee.


Mannen med järnmasken är kanske inte en av Leonardo DiCaprios bästa filmer, men får vara med här eftersom den utspelar sig vid den franske kungen Ludvig XIVs hov. Filmen bygger på Alexandre Dumas den äldres roman med samma namn och handlar om att den elake kung Ludvig XIV låser in sin okände tvillingbror i fängelse och sätter på honom en järnmask, tills några börjar planera att låta tvillingarna byta plats med varandra.

8 kommentarer:

Boklysten sa...

Det är nog många som kommer att ha med Laestadius Larssons trilogi.

Mrs Calloway sa...

Livläkarens besök nämner jag också

Hanneles bokparadis sa...

Enquists bok är intressant historia.

Sanna sa...

Dumas bok är intressant och actionfylld, om än lite långrandig ibland...

Anna sa...

Jag har inte läst Laestadius Larsson ännu, men jag vill!

Livläkarens besök verkar intressant. Jag har bara läst en Enquist och den tyckte jag inte särskilt mycket om (Liknelseboken) men antagligen borde jag försöka mig på något mer :)

Mia Eggimann sa...

Förutom Annas böcker har jag inte läst de andra.

Åsa sa...

Filmen har jag sett. F.ö inte läst böckerna i din trio.

Lena sa...

De första böckerna du nämner står och väntar i min bokhylla. Mannen med järnmasken har jag inte läst, men har sett filmen.