måndag 10 oktober 2016

Tematio - Alternativa Nobelpris

Den här veckan får vi reda på vilken författare som Svenska Akademien utsett till årets nobelpristagare i litteratur, och det är något som Lyran tagit fasta på i veckans tematrio. Genom att svara på tre frågor så ska vi den här veckan dela ut tre alternativa Nobelpris.

Vilken levande barnboksförfattare vill nu ge ett ”Nobelpris”?
Jag känner att jag har lite dålig koll på barnboksförfattare och eftersom min favorit (Maria Gripe) är diskvalificerad pga avliden så blev det inte lättare. Jag väljer att ge mitt pris till Barbro Lindgren, en författare som gett ut många böcker som generationer av barn växt upp med. Vem har inte läst böckerna om Max och charmats av grisen Benny.

Vilken svensk levande författare vill ni ge ett ”Nobelpris”?
Den av de svenska författarna som jag tror skulle ligga bäst till för att få ett Nobelpris är den fantastiske Jonas Hassen Khemiri. Fast jag har en misstanke om att han kan komma att bli invald i Svenska Akademien innan dess, och historien har visat att det inte är populärt när de delar ut priset till sina egna ledamöter.

Och vilken levande nordisk författare vill ni ge ett ”Nobelpris”?

En nordisk författare som jag skulle vilja ge Nobelpriset till är den norska författaren Åsne Seierstad som skriver starka reportageböcker, ofta med kvinnor i centrum. I väntan på att hon ska få priset så väntar jag på hennes nya bok om Syrien och två norska tjejer som strider för IS, som kommer på norska nu i höst. 

9 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

intressant trio, tänk om det kunde bli så!

Boklysten sa...

Åsne Seierstad hade jag också i min trio.

Robert W sa...

Jag tror tyvärr inte att jag läst något av Khemiri. Det får bli en tur till Bokbörsen.

Mrs Calloway sa...

Barbro Lindgren har jag också med

Ugglanoboken sa...

Barbro Lindgren hade jag också :-)

Sanna sa...

Vilken intressant spådom om Hassen Khemiri och Svenska Akademin! Jag tror du är något på spåren.

Mia Eggimann sa...

Spännande trio

Åsa sa...

Maria Gripe önskar jag också hade varit "valbar". Åsne Seierstad är absolut värdig prisvinnare! :)

Helena sa...

Äntligen en trio där jag känner till alla pristagare :) Trevlig samling, även om jag är lite kluven till Lindgren - gillar Max och Sagan om den lilla farbrorn, har svårt för Sparvel och Loranga.