måndag 24 oktober 2016

Tematrio - Höga berg och djupa dalar

Den här veckan handlar Lyrans tematrio om höga berg och djupa dalar;
Jag läser just nu en helt underbar roman som utspelar sig i en avlägsen bergsby och denna inspirerade till veckans, sannolikt rätt svåra, tema. Berätta om romaner eller andra texter som innehåller höga berg och djupa dalar! Temat kan tolkas både bokstavligt och bildligt.

Väggen av Marlen Haushofer handlar om en kvinna som följer med en kusin till en jaktstuga i bergen och när hon vaknar på morgonen så är hon den enda människan som är kvar och hon måste hitta ett sätt att överleva.

Himmel över Everest av David Lagercrantz är en bra och lätt klaustrofobisk berättelse som handlar om en katastrof på Mount Everest. Boken är inspirerad av en verklig händelse och en av Lagercrantz bästa.


Sagan om Ringen av J R R Tolkien är en berättelse som tar oss över både höga berg och genom djupa dalar. Ok, här tog det slut på fantasi och inspiration.

10 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

vilken fin passande trio!

Mrs Calloway sa...

måste läsa Himmel över Everest. gillarbergsbestigningar. i teorin

Boklysten sa...

Himmel över Everest har jag i bokhyllan men har ännu inte haft tid att ta mig an den.

Robert W sa...

Väggen låter lite kuslig.

Joelinda sa...

Väggen har jag länge tänkt läsa, men drar mig lite för det eftersom den verkar så obehaglig.

Sanna sa...

Såklart, Tolkien! Klockrent tycker jag. Mount Doom och passet över Caradhras. Haushofers är en av de bästa romaner jag har läst, däremot håller jag mig lite skeptisk till Lagercrantz... men om den här titeln är något bra kanske jag skulle ge den en chans ändå.

Lena sa...

Tolkiens trilogi var ju helt perfekt. De övriga var intressanta tips.

Åsa sa...

Utmärkt trio! Väggen och Tolkien-trilogin är lästa av dessa. Av Lagercrantz läst hans bok om Göran Kropps solobestigning, så Himmel över Everest blev jag såklart nu nyfiken på - tack för tips! :)

Monika sa...

Väggen måste jag läsa snart.

Anna sa...

Väggen är en fantastiskt bra roman - inte alls min genre egentligen men den fångade mig totalt!