måndag 17 oktober 2016

Tematrio - Öar

Egentligen hade Lyran tänkt att veckans tematrio skulle handla om en nobelpristagare, men eftersom det inte ingick en amerikansk låtskrivare i planerna så blev det ett annat improviserat tema istället;
Berätta om en bok/berättelse som utspelar sig på en ö. Bebodd, eller ej.

Fyren mellan haven av M. L. Steadman handlar om ett ungt gift par som bor på en öde ö utanför den australienska kusten där de arbetar som fyrvaktare. En dag spolas en båt iland med en död man och ett levande spädbarn.

Nattfåk är den andra delen i Johan Theorins Ölandskvartett och det är vintern på ön och när den kraftiga stormen som kallas fåken drar in över Öland så är det bäst att hålla sig hemma och inomhus. När en familj som flyttat från Stockholm till Åludden för att renovera ett gammalt ödehus så går det inte som de tänkt sig.


Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart utspelar sig på den förmögna familjen Sinclairs privatägda ö utanför Massachusetts kust där allt är en idyll. Den femtonde sommaren händer det något fruktansvärt, som Cadence förträngt minnet av och det är ingen som vill berätta för henne vad som hände.

14 kommentarer:

Joelinda sa...

Men HUR kunde jag glömma alla de där?! Bra böcker och så uppenbart utspelar de sig på öar. Själv fick jag anstränga mig rätt hårt för att komma på något vettigt.

Ugglanoboken sa...

Lockharts bok hade jag också i min trio :-)

Maria sa...

Nattfåk är bra, jag gillar Theorin. Och Lockhart vill jag läsa.

Boklysten sa...

Fyren mellan haven hoppas jag att jag får tid att läsa snart!

Hanneles bokparadis sa...

Bra ö-trio!

Mrs Calloway sa...

otroligt så många ö - böcker det finns när en börjar tänka efter. Lockhart har jag tänkt läsa

Robert W sa...

Det där låter som intressanta böcker!

Sanna sa...

Har inte läst någon av dessa! Jag tror att konceptet "ö" är väldigt lämpat för romaner, det blir ju en avgränsad värld och allt som händer på en liten ö blir lätt mycket läskigare än om det hade hänt någonstans där bussen går var tionde minut...

Mia Eggimann sa...

Jag har läst de två översta och Fyren mellan haven var så himla bra.

Monika sa...

Det finns nästan oändligt med böcker som utspelar sig på öar :) Har läst både Nattfåk och Kanske är det allt du behöver veta. Fyren mellan haven har jag tänkt se som film.

Åsa sa...

Nattfåk har jag läst, den var bra. :)

Anna sa...

Jag har läst Nattfåk och Lockharts bok och älskade verkligen båda (även om jag kanske gillade Skumtimmen ännu mer) - Fyren mellan haven började jag på i somras, men blev aldrig riktigt fast av olika skäl. Men - jag ska ge den ett försök igen, för jag tror verkligen att jag kommer att tycka mycket om den.

Sara Pepparkaka sa...

Få se om Fyren mellan haven blir läst nu, jag har den lånad från biblioteket. Vacker pärmbild hade den i alla fall.

Lena sa...

Fyren mellan haven finns även i min trio. Men hur kunde jag glömma Theorins serie, Den är ju superbra.