måndag 7 november 2016

Tematrio - Autifiktion och annat som kanske är sant

Den här veckan har Lyran inspirerats av böckerna som är baserade på "sanna" historier, 
Just nu råkar jag faktiskt läsa två böcker samtidigt som har det gemensamt att de är baserade på "sanna" historier. För i den här genren finns mer än "bara" lite smådåligt skrivna, förenklade BOATS, här finns också alla typer av biografier och mer eller mindre detaljerade, "verklighetstrogna" autofiktioner. Berätta om tre bra böcker som på något sätt är baserade på verkligheten! 

Den här hösten känns det svårt att utelämna Delphine de Vigans fantastiska baserad på en sann historia, en bok som verkar röra sig i gränslandet mellan verklighet och fantasi. Vilket inte spelar någon roll då det äen spännande historia. 

Anna Laestadius Larssons trilogi, BarnbrudenPottungenRäfvhonan, om hertiginnan Hedvig Elisabet Charlotta (som var gift med Gustaf IIIs bror hertig Karl) är till stor del baserad på verkliga händelser, något som underlättades av att hertiginnan efterlämnade en utförlig dagbok. Berättelsens andra del om arbeterskan Johanna är däremot fiktiv och berättar om de vanliga kvinnornas kamp under den andra delen av 1700-talet. 

Just nu håller jag på och läser Åsne Seierstads senaste reportagebok, Två systrar, handlar om två norska systrar som väljer att lämna Norge för att resa till Syrien och slåss med ISIS och deras pappa som desperat försöker få hem sina döttrar.  

8 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

dokumentär eller autofiktion...?

Robert W sa...

Drottning Charlotta var nog en komplex person.

Sanna sa...

Böcker om historiska personer kan bli väldigt intressant. Vilken tur att några av dem skrev dagböcker!

Boklysten sa...

Har läst första delen av Laestadius Larssons trilogi och de andra delarna väntar i bokhyllan. Seierstads böcker är alltid intressanta.

Anna sa...

Åh, jag läste nyss Barnbruden och älskade den! Ska fortsätta med trilogin så fort jag hinner :) de Vigan ska jag också läsa så snart jag kan.

Unknown sa...

Laeistadius Larssons böcker är otroligt bra, välskrivna och intressanta.

Lena sa...

Laestadius Larsson böcker har jag köpt på mig och skall snart börja på den första.

Åsa sa...

Är nyfiken på Seierstads senaste, verkar intressant. Får återkomma och se vad du tycker om den sen. :)