torsdag 24 november 2016

Persepolis

1979 är ett dramatiskt år i Iran då shahen störtas och den islamiska revolutionen segrar och tar över makten i landet. När det nya samhället växer fram så blir det inte som de radikala och liberala trott. Det blir lag på att alla kvinnor måste bära slöja, i skolorna skiljer man på pojkar och flickor och allt som regimen ser som dekadens förbjuds, antalet politiska fångar ökar ännu mer och landet hamnar i krig med grannen Irak. Mitt i allt det här finns Marji, som är tio år när berättelsen börjat och det genom henne allt berättas och vi får följa henne från barndomen till livet i exil i tonåren till försöken att återanpassa sig till hemlandet och de första stegen in i vuxenvärlden.


Persepolis är Marjane Satrapis självbiografiska berättelse om sin uppväxt i Iran under den islamiska revolutionen. Det är en väldigt stark berättelse om att växa upp i skuggan av krig i en värld som inte är lätt att förstå sig på. Det är väldigt intressant att läsa en berättelse som utspelar sig en del av världen som jag har väldigt lite kunskap om. Jag ser även fram emot att läsa Satrapis två andra seriealbum som finns på biblioteket, Kyckling med plommon och Broderier.

1 kommentar:

Sara sa...

Jag läste Persepolis för inte så länge sedan. Jag tyckte också att den var väldigt intressant och lärde mig en del nytt. En bok att ha på skolbiblioteken, kanske? Både lättillgänglig och lärorik...