torsdag 10 november 2016

Två systrar

Hösten 2013 lämnar två välartade tonårsflickor sitt hem i norska Baerum för att åka till Syrien för att strida med IS. Efter sig lämnar de sina förtvivlade föräldrar, mamman som aldrig lyckats ta sig in i det norska samhället och pappan som utan att tveka ger sig in i det krigshärjade området för att leta reda på döttrarna. Kvar finns även två småbröder och den jämnårige brodern Ismael som inte alls delar systrarnas religiösa övertygelse och som i mycket får klara sig själv.


Två systrar är den norska journalisten Åsne Seierstads sjätte bok och den fjärde som jag läser. Precis som med de tidigare böckerna så är den här riktigt bra, stark och tankeväckande. Frågan som ställs är hur två stycken vanliga, begåvade tonårstjejer som hade kunnat bli vad som helst blir så radikaliserade att de väljer att kapa alla banden till väst för att delta i jihad utan att deras närmaste märkte det. Det är en väldigt bra och viktig bok om något som pågår i västvärlden i betydligt större utsträckning än man tror.

1 kommentar:

bloggbohemen sa...

Sneglade på den i går i ljudboksappen. Nu blev jag ytterligare lite mer intresserad av den. Låter väldigt intressant! Den blir nog läst/lyssnade framöver.