tisdag 12 mars 2013

Dimmornas lek

Ibland händer det att jag läser en bok som välkomnar mig med öppnar armar och en känsla av att jag skulle vilja flytta in i boken. Kate Mortons bok Dimmornas lek är en sådan bok, vilket delvis beror på att boken påminner mig en del om en av mina absoluta favoritserier, Downton Abbey. Dimmornas lek utspelar sig ungefär samtidigt som Downton Abbey och i samma miljö, ett lantligt gods där man får ta del av livet för både tjänarna och herrskapet.
 
När den nittiåttaåriga Grace kontaktas av filmregissören Ursula, som håller på att göra en film om poeten Robbie Hunters självmord på en fest på herresätet Riverton Manor, väcks en massa minnen till liv. När Grace var 14 år började hon arbeta som tjänsteflicka på Riverton Manor och kom med tiden att stå den ena dottern, Hannah, väldigt nära. Exakt vad som hände den ödesdigra festnatten 1924 då poeten Robbie Hunter sköts sig ett mysterium som fascinerat många sedan dess. Systrarna Hannah och Emmeline som blev vittnen till händelsen bröt kontakten med varandra för resten av livet. Grace är den enda som vet vad som egentligen hände den när natten, en hemlighet som hon hållit för sig själv under alla år. Det är inte den enda hemligheten som döljer sig under ytan i berättelsen.
 
Dimmornas lek är en underbar bok om en svunnen tid och hemligheter som slutligen kommer upp till ytan. Språket är båda underbart, välkomnande och ger karaktärerna liv. Morton håller på ett skickligt sätt ihop berättelsen och även om det redan från början står klart att det hela kommer att sluta i en tragedi, så är vägen dit spännande och kantad av överraskningar.

2 kommentarer:

Books ABC sa...

Oj! Downton Abbey-referensen gjorde mig väldigt intresserad :)

Ina sa...

Ja, jag ska också läsa den när jag vill ha en bok att flytta in. Gillar ju Kate Morton sen tidigare.
I övrigt är jag väl unik som INTE är ett Downtown..fan