måndag 25 mars 2013

Tematrio - Påskdeckare

Den här veckans tematrio hos Lyran har påsktema och frågan lyder; Berätta om tre favoritdeckare!
Det blev lättare sagt än gjort upptäckte jag tämligen omgående när jag började med att lista mina favoritdeckarförfattare och de blev tio stycken (listan hade blivit dubbelt så lång om jag tagit med alla som skriver okej deckare). När jag började fundera på vilka som skrivit böcker som står ut som extra bra så kom jag fram till följande trio;

Vass egg av Gillian Flynn - en otroligt bra och spännande deckare som är välskriven och där intrigen håller hela vägen (vilket inte alltid är fallet med deckare). Jag tycker att Flynns debut Vass egg är strået vassare än Mörka platser.

Då blev du tyst av Christa von Bernuth - en tysk deckare som utspelar sig i München, där det dyker upp mordoffer som fått ett ord inristat på kroppen och polisen upptäcker att orden bildar en ännu ickeavslutad mening. Spännande och välskrivet med en välkonstruerad gåta.

Till dess din vrede upphör av Åsa Larsson - den enligt mig bästa boken av en av landets absolut bästa deckatförfattare. Två unga personer mördas när de dyker på ett plan i Vittangijärvi och tjejen leder Rebecka Martinsson genom utredningen, ett grepp som hade kunnat misslyckats men som Åsa Larsson lyckas med. Det blir inte sämre av att det är norrländsk vinter i boken.

4 kommentarer:

Lena sa...

Både Åsa Larsson och Gillian Flynn har jag läst någon bok av och tycker om. Kommer att läsa fler.

Monika sa...

Åsa Larsson måste vara Sveriges bästa kvinnliga deckarförfattare. Jag älskar hennes böcker.

Annika sa...

Jag håller med om att Flynn är riktigt bra och snart kan jag inte hålla mig från att köpa Gone Girl längre.

Larsson är jag dock inte lika exalterad över även om jag har läst alla böcker hon har gett ut. Numera känner jag dock inget behov av att läsa fler böcker av henne.

Freja sa...

Har bara läst den sista, men den gillar jag skarpt!