söndag 17 mars 2013

Stora kokboken

När jag fick frågan om jag ville ta över en gammal kokbok som mormor inte längre behöver så tog jag med glädje emot den då den kombinerar mina två intressen gamla böcker och kokböcker. Boken heter Stora kokboken – Hushållets uppslagsbok i alla matfrågor, är ett praktverk på närmare 700 sidor och som behandlar det mesta som man behöver veta om mat i olika former. Det här är den femtonde upplagan från 1948 och är skriven av skolkökslärarinnorna Edith Jonsson-Ekegårdh och Britta Hallman-Haggren.
 
När jag började bläddra i boken blev jag mer och mer fascinerad ju mer jag bläddrade och läste. Utöver att det finns färgplanscher som visar grönsaker, svamp, fiskar, styckningsdetaljer av olika djur och garneringar (två sidor) så finns det många pedagogiska svartvita bilder som visar hur man gör olika saker och serveringsförslag. I grönsaksdelen så finns det på tre sidor 14 bilder som visar grönsaksuppläggningar, 10 av dem innehåller intressant nog ärtor. Det finns även en del rätter som verkar ha försvunnit, som fylld stekt gurka och fylld stor lök.
 
Efter att man gått igenom näringslärans grunder och de olika sorternas mat (bland annat bakning, ost, smörgåsar, grönsaker och soppa) så kommer man till de mer intressanta delarna om matsedlar och dukning och servering. För att underlätta för husmodern så har man gjort matsedlar för fyra veckor för varje årstid, vinter, vår, sommar och höst, som innehåller frukost, lunch och middag. Det finns även matsedlar för alla årets högtider (dessa är komponerade 1939) som även de innehåller förslag på vad man bör servera till dagens alla måltider. Det finns så klart även menyförslag till olika sorters bjudningar som supéer (flera sorters), herr- och damlunch, fina herrmiddagar, cocktailparties, förmiddagsmottagning, kafferep och barn- och ungdomsbjudningar.
 
I kapitlet om dukning och servering så får man lära sig allt man behöver veta om dukning och servering, både till vardag och fest, och så klart med pedagogiska bilder. Man får veta att ”det är varje husmoders plikt att se till att även måltiderna i vardagslag är ordnade med omsorg och bordet prydligt” och att man alltid ska ha en plan vid dukningen, aldrig plocka fram tillbehören på måfå och vikten av att alltid använda en bricka. Det finns även en bildserie med 24 bilder som visar hur man går tillväga vid servering och avdukning vid större middagar då man använder sig av serveringspersonal.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad kul att du gillade den. Vilken tur att din moster räddade den för din räkning när mamsen sa Ähh...