torsdag 25 maj 2017

Olikhetsutmaningen: arbete och fritid

Den här veckan handlar det om arbete och fritid i olikhetsutmaningen hos enligt O, ett motsatspar som det inte var helt enkelt att hitta passande böcker till.

Norrtullsligan av Elin Wägner gavs ut första gången 1908 och handlar om fyra unga kvinnor som arbetar som kontorister i Stockholm, ett arbete som var kvinnodominerat och underbetalt (vissa är tyvärr lite för aktuella än i dag). En annan träffsäker skildring av kontorsarbete som är lite modernare är Jonas Karlssons underbara kortroman God Jul, om ett kommunkontor som vill göra någon fint för medborgarna till jul utan att de kostar något.

Jag hade svårt att komma på någon bok om fritid, men kom till slut att tänka på Erlend Loes böcker om Andreas Doppler (Doppler, Volvolastvagnar och Slutet på världen som vi känner den) om en man som en dag får nog av att vara duktig hela tiden och konsumtionshetsen i samhället  och lämnar familjen och det fina jobbet för att flytta ut i skogen. I skogen blir han bästa vän med en älg och bygger en totempåle.  

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

arbetsexempel kunde jag hitta hur många som helst, men fritiden var svår. Norrtullsligan bra titel

Hanneles bokparadis sa...

kul blandning av gammalt och nytt.

FrökenChristina sa...

Smart svar på fritid. Den var svår för mig med.

Robert W sa...

Böcker ska ju ha en handling, och då blir det nog mer arbete än fritid i böckerna.