söndag 11 juni 2017

Liten bokhylleenkät

Det är alltid roligt med enkäter och den här gången har jag hittat bokhylleenkät hos Lyran som jag inte kan låta bli att svara på

1. Hur sorterar du böckerna i din bokhylla?
I princip efter genrer och ämnen, men eftersom jag börjar få lite om plats i hyllorna så har jag fått blanda lite. Fakta står för sig och är i sin tur sorterad efter ämne, även om biografier står på en egen hylla i en annan bokhylla. Jag vet inte hur det räknas sorteringsmässigt, men jag brukar sortera så att de tjockaste och tyngsta böckerna står längst ut på hyllplanen, som en gammal kursbok i historia som väger ca 2,5 kg.

2. Hur många språk finns i din bokhylla? Vilka?
De allra flesta böckerna är på svenska, sedan finns det en del på engelska och i alla fall en bok på tyska. Så tre språk.

3. Vilket land kommer de flesta böckerna från?
Antagligen Sverige eftersom jag läser mycket svensk litteratur

4. Flest män eller kvinnor? Eller ungefär lika?
Här skulle jag vilja svara att det är ungefär lika, men det är mer troligtvis fler män som står i hyllorna.

5. Vilka genrer/kategorier har du i bokhyllan (deckare, dramatik, bilderböcker, reseskildringar o s v).
De flesta böckerna är sorterade efter genrer som deckare, klassiker, poesi (inklusive romaner av Harry Martinson), biografier, serier, ungdomsböcker, bilderböcker, konst, kok- och bakböcker (i en egen hylla i köket) och folianter (de där böckerna som är lite för stora för vanliga hyllplan). Plus blandade pocketböcker som i en mindre bokhylla där inte inbundna böcker får plats. De olästa böckerna har en tendens att ligga i diverse högar i vardagsrummet tillsammans med böckerna som inte hunnit sorterats in eller som ska ges bort.

6. Visa gärna en shelfie!

Med tanke på hur mycket jag läser så har jag inte så jättemycket böcker och bokhyllor, dels för att jag inte känner något större behov av att äga böckerna och gärna lånar på biblioteket och dels för att min lägenhet inte rymmer fler bokhyllor. Dock så försöker jag komma på ett sätt att få in en Billy-hylla till på något sätt.
Det är här de flesta av mina böcker står, men det finns två smala hyllor i sovrummet (en hög och en låg) och en hylla för matrelaterade böcker i köket. Jag gillar mina Billy-hyllor som är är fyllda med citat från olika författare och som IKEA släppte i samband med Billys 30-årsjubileum 2009.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

hoppas hyllan är ordentligt fast i väggen... liten smal hörn-billy skulle få plats där - jag visar sån bild.

Hanneles bokparadis sa...

(bara flytta hyllan närmare strömbrytaren - det blir lite luft i hörnet, överhylla har jag också - och ikeas fina hyll-belysning :)

http://tittelina.blogspot.com sa...

Vilken rolig bokhylla med alla citat!

Boklysten sa...

En sån Billy skulle jag vilja ha!

Sanna sa...

Om det är McKay et al, "A history of world societies" så har jag också den :)