torsdag 15 juni 2017

Olikhetsutmaningen – aktuell och bortglömd

Det har blivit dags för olikhetsutmaningen hos enligt O och den här gången handlar det om ordparet aktuell och bortglömd.

Det känns som att den bok som är mest aktuell just nu är den fjärde delen i Elena Ferrantes Neapel-kvarett, Det förlorade barnet, som jag håller på och läser just nu efter att ha väntat väldigt länge på den (väldigt länge i det här fallet betyder sedan jag läste ut den tredje delen i januari).


Problemet med de författare och böcker som är bortglömda är just det att de är bortglömda och att det därför inte är lätt att komma på vilka de är. Däremot verkar det generellt i litteraturhistorien varit så att kvinnliga författare blivit bortglömda i en betydligt större utsträckning än de manliga författarna. Det kanske är dags att ta i tu med några av dessa bortglömda kvinnor som Zelda Fitzgerald eller Emilie Flygare-Carlén.

3 kommentarer:

FrökenChristina sa...

Jag hade också med Ferrantes sista bok. Den är väldigt aktuell.

enligt O sa...

Zelda Fitzgerald verkar vara en spännande kvinna. Jag vet att jag köpte någon bok om henne, men frågan är var den är. Däremot har jag inte riktigt drabbats av Ferrantefebern, men ska ge mig på andra boken i sommar är tanken.

Robert W sa...

Jag valde också en kvinnlig författare bland de "bortglömda".