måndag 5 juni 2017

Tematrio - Något svenskt

Imorgon är det nationaldagen och det tar Lyran fasta på i veckans tematrio;
I morgon är det återigen dags att fira nationaldagen, eller svenska flaggans dag, som jag oftast säger. Det är inte så lätt att ändra sånt man lärt sig som barn. Berätta därför om tre svenska favoriter: böcker, författare, sångare, skådespelare, fotbollsspelare etc. Här finns stor frihet att hitta på lite vad som helst.

En av mina absolut största favoriter bland svenska artister är Olle Ljungström, vars musik följt mig från de tidigare tonåren och fram till nu. Jag är lite extra förtjust i Olles texter, det är inte alla som kommer på att rimma tysk indian med befjädrad german som i låten Tysk indian från Världens räddaste man. Jag har också haft möjligheten att se honom live två gånger (visserligen samma år).

En av de främsta svenska författarna under 1900-talet var Vilhelm Moberg, som var en av de främsta arbetarförfattarna och som skrev många fantastiska böcker. Det som ändå måste ses som Mobergs mästerverk är Utvandrar-eposet (Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige) om hur en grupp människor i Småland lämnar hembygden för att söka lyckan på andra sidan Atlanten i Amerika år 1850. En sak som är lätt att glömma bort bland alla allvarliga ämnen som Moberg skrev om är att finns mycket humor i hans berättelser.


Slutligen tänkte jag blicka framåt lite grann och väljer Elin Olofsson, som inte bara är svensk utan även (liksom jag) jämte. Jag tycker väldigt mycket om de tre böcker Olofsson hittills hunnit ge ut (Då tänker jag på Sigrid, Till flickorna i sjön och Gånglåt) och ser verkligen fram emot den fjärde, Krokas, som kommer i höst. 

6 kommentarer:

Boklysten sa...

Utvandrarserien är verkligen bra.

Sanna sa...

Moberg är fantastisk och Olofsson skriver jag upp på listan för vidare undersökning!

Sara Pepparkaka sa...

Jag borde antagligen läsa någon av Elin Olofsson snart.

Mrs Calloway sa...

Moberg passar ju bra här. har läst Gånglåt av Elin Olofsson och den tyckte jag var riktigt bra

Åsa sa...

Moberg funderade jag själv på att ta med, men så blev det en annan. Visst finns det humor i Utvandrarna och absolut inte bara eländes elände...

Klimakteriehäxan sa...

Helt obekant med Olofsson. Får kolla upp henne!