tisdag 22 mars 2016

Veckans passionerade utmaning

Den här veckan är det passionstema hos Kulturkollo och självklart så går veckans utmaning i samma tema:
Veckans utmaning är enkel – jag vill helt enkelt att du berättar om din passion vara vad den vara må (bakning, böcker, film, gummistövlar, fallskärmshoppning, bokmärken, knappsamling, skrivmaskiner…). Det behöver naturligtvis inte vara en pågående passion utan kanske något du ägnade all din tid åt som tioåring eller något du tror att du kommer snöa in på som pensionär.

Jag har en tendens att under både kortare och längre perioder snöa in på vissa saker och vill då lära mig allt jag kan om något eller någon som jag upptäckt. Ibland går intresset över lika fort som det uppstod, medan det andra gånger håller i sig och det kan ibland ligga latent och blossa upp lite nu och då. Jag försöker i alla fall att inte tråka ut min omgivning med allt nytt jag lärt mig inom ett specifikt område (vissa saker låtsas jag inte om att jag sitter och läser på om på kvällarna).

En ganska uppenbar passion som jag har är den för böcker och litteratur, annars skulle jag inte ha en bokblogg. Däremot så har jag inget större behov av att äga alla böcker som läser, utan nöjer mig med att låna och ge vidare böcker (ja, förutom de allra bästa). Det har även hänt att utstött glada rop och gjort glädjeskutt när jag nåtts av nyheten att någon alldeles särskild favoritförfattare är på väg att ge ut en ny bok, som när jag fick veta att Peter Høeg skulle ge ut sin första bok på över tio år. Den senaste boken som väckte omedelbar passion för mig var Bea Uusmas Expeditionen, som gjorde att jag började köpa och läsa fler böcker om Andrée-expeditionen och for till och med Andrée-museet i Gränna (visserligen kunde jag kunde jag kombinera det med mitt intresse för kung Erik av Pommern och drottning Filippa som i Vadstena).


Annars så har jag genom åren haft en tendens att samla på mig både mässingsljusstakar och porslin (främst från Höganäs), men har fått lov att begränsa mig. Till exempel så eldar så sällan ljus så det är lite onödigt att ha en massa ljusstakar och efter en ganska rejäl porslinsrensning i somras så har jag infört ett förbud mot att inskaffa mer porslin (och än så länge har det fungerat). 

4 kommentarer:

Boklysten sa...

Rensning bland prylarna skulle jag också behöva göra, men det är ju så svårt att göra sig av med sånt som man samlat på under flera år.

Helena (Kulturkollo) sa...

Det är jobbigt det där med att behöva begränsa sig, jag har det ju så med böcker. Det finns ju en fysisk gräns för hur många böcker (och mässningsljusstakar) man får plats med i ett hem men tack och lov har jag inte nått fram till den än :-)

Hanneles bibliotek sa...

bättre passion kan man väl inte ha!

Monika sa...

Det är dumt med passioner som tar plats och det är så tråkigt att behöva rensa.