tisdag 8 mars 2016

Veckans utmaning: Vilken är din dammigaste bok?

Den här veckan har Kulturkollo ett dammigt tema och veckans utmaning följer så klart temat, och eftersom det är fri tolkning av temat så har jag valt att fokusera på de böcker som jag har som är tryckta före år 1900.

Om jag tolkar det hela rent bokstavligt så tror jag att den gamla, väldigt tjocka, familjebibeln från slutet av 1800-talet innehåller mest damm. Jag har i alla fall inte rengjort den sedan den kom hem till mig och innan dess stod den orörd hemma hos farmor i många år.

Det är även den bibeln som är den äldsta bok som jag har, och även om jag har flera olika utgåvor så är ingen av dem originalutgåvan (av förklarliga skäl).


Den bok som jag har som har det äldsta tryckdatumet är en psalmbok med en handskriven notering om att den gavs bort 1841. En lite nyare bok som är desto roligare är den lilla skriften Konst- och hushållsmagasin från 1851. Det är en väldigt informativ bok med instruktioner om hur man själv kan göra en lång rad med saker som olika elddon, krut, bläck i olika färger, oäkta ädelstenar, eau de Cologne, fläckborttagning på olika material, diverse drycker och mycket mer.En annan mycket informativ bok är Läsebok för folkskolan, min är den åttonde omarbetade upplagan från 1878. Det är en blandning av utdrag ur skönlitteratur, fabler, visor, naturskildringar från fäderneslandet, fornnordiska sagor samt berättelser ur fäderneslandets historia (med ett visst fokus på Gustav Vasa), naturskildringar berättelser från främmande land och beskrivningar av allmänna naturföreteelser och uppfinningar, som ångbåtar och järnvägar. Jämtland representeras av en beskrivning av Tännforsen, som beskrivs som Sveriges Niagara. Annars så är min favoritupplysning i boken beskrivning av hur man rör sig i London och man gör bäst i att följa med folkströmmen, som oupphörligt rör sig i motsatt riktning på varsin sida av gatorna. 

5 kommentarer:

Boklysten sa...

Jag älskar så där gamla böcker!

Monika sa...

Glömde helt bort både bibel, psalmbok och en gammal sagobok när jag svarade. Typiskt.

Sara Pepparkaka sa...

Jag ska absolut följa rådet och alltid röra mig i samma riktning som alla folkmassor jag hamnar i i London.

Johannas deckarhörna sa...

Häftigt med riktigt gamla böcker!

Hanneles bibliotek sa...

gillar gamla böcker.