torsdag 23 mars 2017

Helgfrågan v.12

Det börjar närma sig slutet på veckan och det betyder att det blivit dags för helgfrågan hos Mias bokhörna.
Titeln som har en sådan avgörande faktor för att man blir nyfiken på en bok? Alltså hur viktig är titeln på boken?


På samma sätt som en boks omslag kan vara lockande så bidrar även en intressant eller rolig titel till att skapa ett initialt intresse för boken, även om det inte betyder att jag kommer att läsa boken. Jag kan tycka att det ganska ofta är så att när en bok har en extra rolig titel som väckt min nyfikenhet så har blivit lite besviken på själva boken. Fjolårets läsning bjöd på ett par riktigt bra titlar som Lyckliga människor läser och dricker kaffe av Agnès Martin-Lugand och Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske av Emmy Abrahamson.

14 kommentarer:

[Anna] sa...

De där konstiga titlarna är oftast böcker som inte tilltalar mig.

Monika sa...

Titlar lockar ju på samma sätt som omslag, men jag kan nog lite hålla med om att böcker med roliga titlar kanske inte alltid motsvaras av ett lika kul inre.

Midnattsord sa...

Precis så känner jag med, att boken titel kan fungera som lockmedel precis som omslaget kan göra. Långa, knepiga eller annorlunda titlar brukar jag reagera på och lockas extra mycket av.

Madde sa...

Jag älskar långa och udda titlar!

Mia Eggimann sa...

De titlarna du tar upp fastnade jag också för, läste den ena men inte den andra.

Sara sa...

Jag gillar dina titelexempel men det är nog inte böcker jag kommer att läsa. När jag ser till vad jag faktiskt läser så är det oftast böcker med enkla och korta titlar.

Åsa sa...

Ett roligt yttre behöver inte betyda ett roligt inre. Ibland kanske det ändå är ett gott försök att fånga nyfikenhet genom en lustig titel. :D

Ewa K sa...

Hur man förälskar sig i en man ... är ju en helt underbar titel.

Annette sa...

Så du fastnade också för den franska boken :) Jag är inte lika nöjd med innehållet som du, men titeln är fantastisk: Lyckliga människor läser och dricker kaffe. Det skall bli spännande att se hur filmatiseringen blir, jag måste kolla upp vem som fick huvudrollen.

Bokdamen sa...

Titlar ihop med omslag kan väcka min nyfikenhet, läser inte alltid, men det händer ibland. En titel som jag blev nyfiken på och läste var Lyckliga människor läser och dricker kaffe. En väldigt bra titel, men jag blev lite besviken på innehållet.

Lottens bokblogg sa...

Den andra boken pratade de om på jobbet häromdagen, jag annars missat den helt.

Lena sa...

Visst kan en rolig eller intressant titel vara kul, men det är inget som påverkar köpet.

Mrs Calloway sa...

hur man förälskar sig i en man som bor i en buske tog jag som exempel på en bok som inte lockar på grund av den tillkrånglade, spekulativa titeln

Boklysten sa...

Har läst den ena av dina exempel och där blev jag mest irriterad av titeln.