torsdag 9 mars 2017

Olikhetsutmaningen: nytt och gammalt

Enligt O drar idag igång en ny torsdagsutmaning som hon valt att kalla olikhetsutmaningen och den beskrivs så här;
Varje vecka presenterar jag ett motsatspar och jag vill att ni skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. Lätt som en plätt!

Så här den första veckan handlar det om att välja något nytt och något gammalt.

Det som får representera något nytt hos mig är inte en sprillans ny bok (den kom 2014), men Bad Feminist av Roxane Gay är ändå en av mina senast utlästa böcker. Det är en briljant essäsamling som bland annat tar upp kön, politik och etnicitet.


Som något gammalt väljer jag Pennskaftet av Elin Wägner, en bok som kom 1910 och handlar om kampen för kvinnlig rösträtt och kvinnors situation för drygt 100 år sedan. Tyvärr är vissa frågor fortfarande aktuella.

7 kommentarer:

Robert W sa...

Tänk att det för hundra år sedan var ett tvisteämne om kvinnor skulle få rösta. Jag tycker det är så fascinerande att Selma Lagerlöf hann få både nobelpris och bli invald i Svenska Akademien innan hon fick rösträtt i riksdagsval.

FrökenChristina sa...

Så här dagen efter internationella kvinnodagen är det ypperliga val. Jag har inte läst Bad feminist men det känns som om den är talande om vår tid också.

Mrs Calloway sa...

Bad feminist fick dottern av mig i födelsedagspresent. Elin Wägner är alltid aktuell

enligt O sa...

Måste få tummen ur och läsa Bad feminist. Pennskaftet läste jag i somras. Har aldrig tänkt på det Robert, men visst är det spännande med Lagerlöfs makt och brist på makt!

Helena sa...

Passande val såhär just efter kvinnodagen. Man kunde ju önska att utvecklingen gick något snabbare fram...

Lena sa...

Vilka trevliga val. Har inte läst någon av dem, men båda verkar intressanta.

Ugglanoboken sa...

Bad feminist skulle jag vilja läsa!