lördag 11 mars 2017

Tio-listan - kvinnor om kvinnor

Den veckan är det ingen bästautmaning hos Lyran, istället vill hon att vi ska lista de tio bästa romanerna skrivna av kvinnor om kvinnor.

Kristina Sandbergs trilogi om Maj (Att föda ett barn, Sörja för de sina, Liv till varje pris) är en fantastisk berättelse om 1900-talet berättat utifrån en hemmafrus perspektiv.

Silvia Avallones debutroman Stål handlar om vänskapen mellan två unga kvinnor på väg ut i världen där de växer upp i en hård och skitig industristad i Italien.

Den danske författaren Hanne-Vibeke Holst har skrivit flera bra böcker om kvinnor, men de som gjorde att jag fick upp ögonen för henne var trilogin om journalisten Therese Skårup (Thereses tillstånd, Det verkliga livet, En lycklig kvinna).

I Neapelkvartetten (Min fantastiska väninna, Hennes nya namn, Den som stannar, den som går, Det förlorade barnet – kommer på svenska i juni) berättar Elena Ferrante om vänskapen mellan Lila och Elena från det att de är små och genom livet. De växer upp i en hård och fattig del av Neapel och det är bara Elena som får hjälp att ta sig därifrån genom att studera vidare, medan det väntar en annan framtid för Lila.

I Anna Laestadius Larsson 1700-talstrilogi som inleds med Barnbruden (Pottungen, Räfvhonan) får vi följa kvinnor från olika samhällsklasser, från det kungliga hovet till rodderskorna.

Alla Jane Austens böcker handlar om kvinnor och en av mina favoriter är Förnuft och känsla om systrarna Dashwood, som efter faderns död får leva på en väldigt liten inkomst och med förhoppningen om att gifta sig bra. De två äldsta systrarna Elinor och Marianne är varandras motsatser då Elinor är den lugna och förnuftiga, medan Marianne är mer impulsiv.

I Elin Olofssons tredje roman Gånglåt handlar om kända sångerskan Sonia ”Salida” Sallström som kommer hem till släktens gård i Gärningsberg, Jämtland för att skriva sin självbiografi. På gården bor nu hennes syster Gun-Britt som försörjer sig på lite av varje och Gun-Britts dotter Jenny som ska hjälpa sin moster med att skriva boken.

Sara Lövestams Tillbaka till henne är en berättelse som utspelar sig både i nutid och i början av 1900-talet. I nutid är den desillusionerade Hanna trött på sitt meningslösa liv och den irriterande pojkvännen, men när några gamla föremål hamnar hos henne börjar hon ta reda på var de kommer ifrån. Parallellt får vi följa folkskollärarinnan Signe som börjar engagera sig i rösträttskampen när den kommer till Tierp.

I Majgull Axelssons Aprilhäxan får vi följa Desirée, som på grund av sina funktionsnedsättningar lämnades till en institution som liten. Hennes tre systrar känner inte till henne, men Desirée kan följa deras liv genom att hennes speciella gåva som gör att hon som en gnista kan sitta i ett djurs eller en människas öga och se vad de ser. Hon vill veta vem av systrarna som stal hennes liv.


I Anna, Hanna och Johanna av Marianne Fredriksson får vi följa tre generationers kvinnor i samma familj och deras liv som spänner över mer än hundra år och genom dem visas även hur samhället förändras.

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Känner igen många av dina och har under åren verkligen gillat M Fredriksson, Majgull A och Hanne-Vibeke. Anna Laestadius Larsson blir jag nyfiken på.

Hanneles bokparadis sa...

bra tio-lista