måndag 6 mars 2017

Tematrio - Kvinnor

Den här veckan är det internationella kvinnodagen och veckans tematrio hos Lyran handlar om kvinnor. Temat för trion den här veckan blir därför väldigt lätt, berätta om tre bra texter som handlar som kvinnor. Klassiker, lyrik, faktaböcker, elaka mammor, vackra häxor o s v välj själv! Eller blanda hejvilt.

En helt fantastisk bok om en fascinerande kvinna är Joyce Carol Oates roman Blonde om Marilyn Monroe, eller Norma Jean Baker som hon egentligen hette.

Julie Otsukas fantastiska kollektivroman Vi kom över havet handlar om de japanska kvinnorna som reste till USA för att gifta sig med män som de aldrig träffat och med en förhoppning om ett bättre liv.


Slutligen så väljer jag en biografi över en av de mest intressanta regenterna i svensk historia, Marie-Louise Flembergs Filippa engelsk prinsessa – svensk drottning. För de som inte känner till Filippa (1394-1430) var hon gift med Erik av Pommern, som var kung över Sverige, Norge och Danmark och lärdes upp av Eriks fostermamma drottning Margarete. Det var redan på den tiden välkänt att Filippa var en bättre regent än sin man, och han lämnade även över mycket makt till henne.

9 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

fin trio. Blonde är en helt fantastisk roman. egentligen den bästa biografin som skrivits om Monroe. Otsuka har jag också läst. jättebra. Filippa åker långt upp på läslistan. håller på med 1300-talet och Kristin Lavransdotter

Boklysten sa...

Flembergs bok har jag inte läst, men den låter intressant. Tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Blonde borde jag läsa, finns ju i bokhyllan

Robert W sa...

Filippa låter spännande!

Sanna sa...

Otsuka är genial!

Midnattsord sa...

En mycket trevlig trio! De två första har jag läst men den sista låter onekligen intressant. Tack för tipset!

Sara Pepparkaka sa...

Det skulle vara trevligt att få veta mer om Filippa!

Åsa sa...

Tidigare bara läst en novell av Oates, nyfiken på mer och denna verkar ju då lämplig. Marilyn Monroe skulle det vara intressant att läsa om. Tack för tips! :)

Lena sa...

De två första böckerna står och väntar i min bokhylla, så de skall läsas framöver.