lördag 25 mars 2017

Olikhetsutmaningen: regn och sol

Den här veckans olikhetsutmaningen hos enligt O är lite försenad, men när den nu är här så handlar den om regn och sol, vilket är passande så här års.

Regn får representeras av Förnuft och känsla av Jane Austen, där det finns två viktiga scener som utspelar sig i regn och berör förhållandet mellan Marianne och Willoughby. Den första är när Marianne är ute på en promenad i regnet och gör illa foten när hon snubblar. Det är då Willoughby dyker upp på sin häst, eskorterar henne hem och de förälskar sig i varandra. Den andra scenen utspelar sig när systrarna Dashwood är på väg hem från London efter att Mariannes hjärta krossats av Willoughby, när han istället väljer att gifta sig med en annan för hennes pengars skull. Marianne ger sig ut i regnet, blir genomblöt och nedkyld så att hon blir sjuk och är nära att dö.


I det här fallet får sol representeras av Stål av Silvia Avallone, som utspelar sig en stekhet sommar i den italienska industristaden Piombino. Det faktum att jag läste boken under ett parasoll på min stekheta balkong gör att den för mig är än mer associerad med sol och värme.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

fin regn, Stål väntar i bokhyllan.

Sara Pepparkaka sa...

Stål var ju en bra val, den känns solig och stekhet i mitt minne av den också.

Tantaugusta sa...

Stål - vilken bok!

Mrs Calloway sa...

har läst båda böckerna. Stål var också väldigt bra

enligt O sa...

Verkligen en avgörande regnscen! Tyckte mycket om filmen och boken. Stål är också himla bra, men konstigt nog har jag inte alls fastnat i Avallones senaste bok, trots att jag försökt läsa den flera gånger.