torsdag 16 mars 2017

Olikhetsutmaningen: rik och fattig

Det har blivit dags för den andra veckan i enligt Os olikhetsutmaning och den här gången gäller det att presentera två böcker, filmer, tv-serier eller annan kultur, där en passar ihop med ordet rik och en med ordet fattig. Eller som innehåller både och.

Den första bok som jag kom att tänka på när jag tänkte på fattig var Harry Martinsons självbiografiska roman Nässlorna blomma, där den unge Martin Tomasson säljs på auktion tillsammans med sina syskon efter att de blivit föräldralösa. Det är svårt att tänka sig en fattigare start på livet, både ekonomiskt och känslomässigt, än att bli såld på auktion till den som ville ha lägst ersättning för att ta hand om en.


Lika lätt som jag hade att komma på en bok som passar ihop med ordet fattig, lika svårt hade jag att komma på en bok som passar ihop med ordet rik. Till slut fastnade jag för Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald där Nick Carraway berättar om sin granne i West Egg, den mystiske miljonären Gatsby som har storslagna partyn i sin herrgård som han själv inte är med på. Jag gillar både boken och Baz Luhrmanns filmatisering från 2013 med Leonardo DiCaprio som Gatsby.

9 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

det var väl jättebra val! och som du säger var det inga problem med fattiga. värre blev det med rika. men jag löste det på annat sätt

Robert W sa...

De fattiga och de rika hade varit en räddningsplanka 😄

enligt O sa...

Den store Gatsby är en av mina favoritböcker! Däremot har jag faktiskt aldrig läst Nässlorna blomma.

Hanneles bokparadis sa...

det var för länge sedan jag läste Nässlorna blomma, filmen visades för ett tag sedan i svt.

FrökenChristina sa...

Bra val av böcker även om inga av dem är favoriter hos mig.

Ugglanoboken sa...

Nässlorna blomma gillar jag - kom ihåg att jag till och med skrev ett arbete om den på gymnasiet. Sen hade vi ju valt samma bok om den rike Gatsby :-)

Lena sa...

Det där var väl två jättebra exempel.

Helena sa...

Två klassiker jag inte läst. Men som du säger en värre start är svår att tänka sig.

Mia Eggimann sa...

Bra exempel, har inte läst någon av dessa.